Aspergesoep

Aspergesoep met venkel en roomkaas

Aspergesoep kan op heel veel verschillende manieren worden bereid. In dit recept zijn er behalve asperges ook andere groenten toegevoegd. Asperges, ze worden ook wel 'het witte goud' genoemd. Omdat witte asperges onder de grond groeien zijn ze wit. Ze zien het daglicht niet en maken dus geen bladgroen aan. Groene asperges groeien wel boven de grond en danken hieraan hun groene kleur. Dit komt door het proces fotosynthese. Asperges zijn erg gezond. Beide varianten bevatten glutathion. Glutathion is een zeer sterke antioxidant en erg belangrijk voor het immuunsysteem. Wanneer we ouder worden maken we minder glutathion aan. Hierdoor zouden tekorten kunnen ontstaan of wanneer er sprake is van oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan ontstaan door het lang blootstaan aan lichamelijke of psychische stress maar ook o.a. door luchtvervuiling, overmatig alcoholgebruik, medicatie en overgewicht. Asperges zijn vezelrijk en hebben een vocht afdrijvende werking. Ook bevatten ze vitamine C en K en foliumzuur. De groene asperges zijn mogelijk iets gezonder omdat bladgroen ook gezonde eigenschappen heeft. Iets minder bekend is de paarse variant. Deze groeit eveneens boven de grond, is iets zoeter van smaak en bevat geen bitterstoffen. 

Geschikt voor 6 borden | voorgerecht | vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 Kilo witte asperges
  • 1 Courgette
  • 2 Stengels bleekselderij
  • 1 Bakje selderijblad
  • 2 Grote uien
  • Halve venkelknol
  • 1 Theelepel dille
  • 1 Eetlepel Peterselie
  • 1 Eetlepel Bieslook
  • 1 Theelepel Tijm
  • 1 Theelepel Dragon
  • 1 Bakje Philadelphia uit onze boodschappenlijst
  • Keltisch zeezout of Himalayazout uit onze boodschappenlijst
  • Zwarte peper
  • Rijstolie uit onze boodschappenlijst
  • 1,5 Liter water

Bereidingswijze

Schil de asperges en snijd in stukjes van ca 5 cm. Snijd de courgette en bleekselderij in kleine stukjes en hak het selderijblad klein. Snijd de uitstulpingen van de venkelknol, halveer de venkel en verwijder het binnenste harde gedeelte. Deel de helften doormidden en snijd er dunne plakjes van. Snijd de uien fijn en fruit ze in olie. Doe alle groenten in een soeppan met de uien en het water en voeg wat zout toe. Laat zachtjes koken totdat de asperges gaar zijn. Voeg de gedroogde kruiden toe en wat peper en laat kort meekoken. Voeg de verse kruiden toe op het laatst. Doe de Philadelphia erbij en laat heel kort even pruttelen. 

Voeg iets meer water toe voor een dunnere soep en wat minder water voor een dikkere soep.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl