Hoe word ik 100? Oorzaak van ziekten en veroudering

Home » Hoe word ik 100? Oorzaak van ziekten en veroudering

Hoe word ik 100? Oorzaken van ziekten

De belangrijkste oorzaken van chronische ziekten en (huid) veroudering vindt u hieronder.  Deze oorzaken zijn vaak onderling verbonden.
De How2behealthy programma's hebben als doel om disbalans binnen deze oorzaken waar mogelijk vast te stellen en te corrigeren. Wilt u uw ware potentieel ontdekken? Onze programma's pakken afhankelijk van de gestelde doelen vitaliteit, jong blijven (anti-aging) of gezondheid gericht dié oorzaken aan, die uw lichaam mentaal en/of fysiek het meest belasten.   

Hoe word ik 100? Op de eerste plaats door lang gezond te blijven. De mens is gemaakt om zelfs 120 jaar oud te worden. Sommige wetenschappers noemen veroudering een "multi-systeemziekte". Veroudering vertragen vermindert drastisch het risico op verouderingsziekten.

In de natuur bereiken dieren meestal de maximale leeftijd als ze geen infectieziektes oplopen of opgegeten worden. Bij mensen ligt dit iets anders. Door de komst van antibiotica zijn infectieziektes gelukkig uitgebannen en de mens staat bovenaan in de voedselkringloop. Wij benutten onze potentie in de meeste gevallen niet, doordat we ernstig & chronisch ziek worden.  De oorzaak van ziekten en veroudering is zeer complex. Gezondheid en welzijn worden bepaald door een samenspel van voeding, lifestyle, lichamelijke, mentale en emotionele factoren, de fysieke en sociale omgeving. Tenslotte spelen ook erfelijke factoren een rol, maar de epigenetica leert dat deze oorzaak in mindere mate van belang is. Voeding en levensstijl kan onze genen zelfs "overschrijven".

Als we een aantal grote natuurvolkeren zoals de Okinawa’s bestuderen dan valt op dat "welvaartsziekten" hier tot 90% minder voorkomen en deze volkeren langer en in gezondheid leven.  Ziekten, verlies van vitaliteit en (vroegtijdige) veroudering is veelal een gevolg van onze westerse levensstijl.

Er wordt vaak hoog opgegeven over onze medische wetenschap.  Ondanks al deze kennis en nuttige toepassingen leidt dit niet tot een blakend gezonde bevolking! We leven weliswaar iets langer dan 20 jaar geleden, maar slechts een beperkt gedeelte wordt ziektevrij doorgebracht. De winst zit in jaren met ziekte! We betalen zelfs een flinke prijs: iatrogene schade, namelijk opnames als gevolg van een medische behandeling of medicatie. Volgens sommige schattingen veroorzaakt dit 12.000 doden in NL per jaar. De reguliere gezondheidszorg zet vooral in op het bestrijden van de symptomen van welvaartszieken en veroudering.

Als we ons richten op de daadwerkelijke oorzaken van veroudering kunnen we onze daadwerkelijke potentie realiseren. Zo word je 100, gezond en vitaal!

Chronische tekorten voedingsstoffen & te hoge toxiciteit in het lichaam

Tekorten kunnen op lange termijn veroudering versnellen en de gezondheid ondermijnen. Hoe word je 100 als er chronische tekorten aan vitale celstoffen in je lichaam zijn ontstaan? Al in 1995 werd er een rapport aangeboden aan de toenmalige minister van VWS over het gevaar van tekorten bij de Nederlandse bevolking. In dit rapport gaf dhr. Ruud A. Nieuwenhuis aan, dat er zelfs bij een zogenaamde evenwichtige voeding een ernstig tekort zal optreden van belangrijke vitaminen, mineralen en spoorelementen. Ook zijn er rapporten van het RIVM die zorgen uiten over specifieke tekorten, zeker bij bepaalde bevolkingsgroepen.

Bron: Voedingsstatusonderzoek RIVM 2005

De industrialisering van onze voeding maakt dat onze voeding veel lege calorieën bevat met veel macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en weinig micronutriënten zoals vitamines, mineralen en bioactieve substanties. Dan laten we een tekort aan vocht nog buiten beschouwing, want de meeste mensen drinken te weinig en we bestaan voor 60-70% uit water. Tenslotte worden we in de westerse maatschappij aan (te)veel toxische stoffen blootgesteld. Deze stoffen krijgen we zowel inwendig (voeding, lucht en water) als uitwendig binnen (cosmetische producten). In elke cel in ons lichaam vindt bovendien verbranding plaats. Daarbij ontstaan ook nog afvalstoffen. Onze lever heeft het zwaar te verduren met het onschadelijk maken van al deze toxische stoffen.  

Laaggradige ontsteking 

Als je 100 wilt worden, is het aanpakken van laaggradige ontsteking waarschijnlijk het allerbelangrijkste! Ontstekingen zijn nuttig omdat ze als doel hebben beschadigingen in ons lichaam te herstellen. Zonder ontstekingen zou dit dus niet gebeuren! Echter is er ook een ontstekingsvorm die de sluipmoordenaar wordt genoemd. Deze ontstekingsvorm is een ontsteking zonder symptomen en is de gevaarlijke variant.
Onderzoeken hebben aangetoond dat (chronische) ontstekingen bijdragen aan het krijgen van bepaalde ziekten en/of aandoeningen.

Verstoord zuur-base evenwicht

Het zuur-base-evenwicht is de balans van de pH-waarde in onze weefsels. Voor het goed functioneren van diverse functies in het lichaam is het van belang om de zuurgraad van het bloed binnen zeer nauwe grenzen te houden. De zuurgraad, weergegeven in PH van het bloed is afhankelijk van de hoeveelheid basische en zure stoffen opgelost in het bloed, vandaar de term zuur-base-evenwicht. Bij de mens ligt de normale pH-waarde van het bloed tussen de 7,35 en 7,45. Het bloed is dus licht basisch. Stress, een ongezonde levensstijl en te weinig slaap zorgen voor verzuring van de weefsels. Dit kan uiteenlopende klachten als vermoeidheid, hoge bloeddruk, botontkalking uitlokken.

Oxidatie | Vrije radicalen

De term oxidatie zegt iedereen wel iets. Als ijzer oxideert ontstaat er ijzeroxide dat wij in de volksmond roesten noemen. Ook als je een peer of appel in stukken snijdt en een half uurtje laat staan dan beginnen er bruine plekken te ontstaan. Ongeveer hetzelfde geldt voor ons lichaam. Treedt er teveel oxidatie op dan verouderen we. Dit is te zien aan de buitenkant aan bijvoorbeeld rimpels of pigmentvlekken. Maar door oxidatie liggen er ook verschillende ziektes op de loer. Dit proces wordt versneld wanneer we er een ongezonde levensstijl op na houden.

Overbelasting van het stress systeem

Stress is een spanning die ons lichaam ook nodig heeft om te kunnen functioneren. De stresshormonen adrenaline en cortisol zijn belangrijk en nodig om te leven. Het is zelfs zo dat bij een te laag cortisol gehalte we moe worden, extreem moe zelfs. Dit verklaart ook waarom wij mensen vaak onder druk juist beter presteren zonder daar op dat moment moe van te worden.
Stress symptomen die het gevolg zijn van langdurige stress daarentegen kunnen op den duur wel een nadelig effect hebben op de gezondheid. 

Overbelasting van de alvleesklier

Insuline is het hormoon dat als kruiwagen fungeert om glucose (bloedsuiker) uit het bloed te transporteren naar de lichaamscellen waar ze als brandstof dient of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Insuline is als het ware de sleutel die de deur naar de cellen opent. De hedendaagse voeding die vol zit met snelle koolhydraten en transvetten zorgt voor een te grote productie van insuline en het ontstaan van insulineresistentie. Dit resulteert in overgewicht en een verstoorde hormoonbalans

Overbelasting van de darm

De darm is de basis van onze gezondheid. Verstoorde darmfuncties hebben (in)direct invloed op vrijwel alle overige oorzaken. Bij een gezonde darm spelen veel factoren een rol zoals voldoende maagzuur, de PH-waarde, darmmicrobioom (darmflora), pathogenen (ziektemakers), virulente factoren & integriteit van het darmslijmvlies. Ook nestelt 80% van onze immuniteit in onze darm en zijn de darmen onze "tweede hersenen". 90% van de serotonine productie wordt immers in de darm aangemaakt.

Verstoorde hormoonhuishouding

We weten dat hormonen chemische stoffen zijn die signalen sturen tussen de cellen in het lichaam. Deze fysiologische boodschappers worden door het hele lichaam geproduceerd en door hun communicatie met onze organen helpen ze een evenwicht op te bouwen om een persoon gelukkig en gezond te houden. Soms wordt de balans van hormonen echter verstoord. Hormonale onevenwichtigheden kunnen optreden bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden, maar we zien dit het vaakst bij volwassenen boven middelbare leeftijd. Vaak gaat een verstoorde hormoonhuishouding gepaard met het metaboolsyndroom oftewel insulineresistentiesyndroom. Een ontregelde suikerstofwisseling door een ongezonde levensstijl en ontregelde darmfunctie kunnen bijdragen aan een verstoring in de hormoonhuishouding.   

AGE's

AGE’s hopen zich op in het gehele lichaam, ook in de huid. Het is een verzamelnaam voor eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn doordat er suikers aan verankerd zijn. Doordat AGE’s cross-linken met proteïnen zoals collageen en elastine, worden deze proteïnen beschadigd. Dit heeft de ontwikkeling van rimpels en een verminderde elasticiteit tot gevolg, wat uiteindelijk leidt tot een ouder uiterlijk. AGE’s spelen ook een cruciale rol in de ontwikkeling van chronische leeftijdsgerelateerde ziekten als diabetes, nierfalen en hart- en vaatziekten. De oorzaak is sterk gerelateerd aan de gemiddelde glucosespiegel over de afgelopen tijd en onze voeding.
Wil jij weten hoeveel AGES er in je huid zijn opgestapeld en het risico op het ontstaan van rimpels en bepaalde ziekten? Wij meten dit heel makkelijk via de geavanceerde AGE-reader

Weinig hormetische activiteit

Hormesis is het proces waarbij lichte schade of toxiciteit gezonde effecten teweegbrengt, omdat deze de herstel-beschermings- en de toxificatiemechanismen in de cellen activeert.

Langdurige of korte lichaamsbeweging (High Intensity Interval Training), maar ook voeding die hormetische bestanddelen bevatten zoals groene thee, groente, zwarte chocolade kunnen veroudering afremmen. 

Te hoge groeistimulatie

Groeistimulatie wordt veroorzaakt door groei-inducerende stoffen zoals glucose, aminozuren, insuline, testosteron en groeihormoon. Verouderingsmechanismen kunnen worden geactiveerd en herstelmechanismen in de cel kunnen worden gedeactiveerd.

Te hoge groeistimulatie dient te worden afgeremd. Voeding, specifieke suppletie, vasten, calorierestrictie en beweging kunnen hieraan bijdragen.

Teveel blootstelling aan de zon

Een goede bescherming tegen de zon is belangrijk, zowel UV-A en UV-B straling. Maar zonlicht heeft ook functies zoals het aanmaken van vitamine D. Te weinig zonlicht is ook niet goed, zie ook hormesis.

UV-A en UV-B straling kunnen door onze huid dringen. UV-B dringt slechts door tot het bovenste laagje van de huid, de epidermis. Hier veroorzaakt de ultraviolette straling door zijn energie vrije radicalen.  Hierdoor kunnen de cellen in de huid beschadigd raken. Ook het DNA in de huid kan schade ondervinden, dit kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van huidkanker.

UV-A straling gaat door zijn langere golflengte veel dieper de huid in. Deze straling bereikt zelf de dermis (tweede laagje van de huid) en kan de vezels die hierin liggen beschadigen. Hierdoor verliest de huid elasticiteit en ontstaan op het oppervlak van de huid fijne rimpeltjes.

Conclusie | Hoe word ik 100?

Hoe word ik 100? Bovenstaande mechanismes zijn veelal onderling verbonden. Des te meer mechanismes ontregeld raken, des te moeilijker is het om weer gezond te worden en jong te blijven. Voorkomen is beter dan genezen dus. Wij helpen u graag om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren en (vroegtijdige) veroudering en welvaartsziekten te voorkomen.  Zo word je 100! 

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

natuurlijk jong e book

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl