Veroudering vertragen deel 3: mooie huid

Home » Veroudering vertragen deel 3: mooie huid

Veroudering vertragen – Deel 3 – Mooie huid

In de vorige 2 delen over Veroudering vertragen hebben we reeds een aantal zaken onder de loep genomen die bijdragen aan versnelde veroudering/huidveroudering. Ook hebben we (voedings) adviezen gegeven voor het behoud van een jonge en mooie huid en hoe je veroudering kunt vertragen. Een heel belangrijke oorzaak van het versnellen van het verouderingsproces is overbelasting van de darm. In onze Darmflora verbeteren geen overbodige luxe heb je reeds kunnen lezen hoe je je darmflora kunt verbeteren.

Toch willen we nog dieper ingaan op het effect dat je darmflora heeft op het versnellen en vertragen van het verouderingsproces. In onze blog Oxidatie met als gevolg veroudering wordt oxidatieve stress kort omschreven. Ook hier willen we je graag meer over vertellen. Ook belichten we, zoals beloofd in deel II, een aantal positieve effecten van kruiden en therapieën op het verouderingsproces en daarmee het behouden van een jonge en mooie huid. Tot slot is ontlastingsonderzoek vaak de sleutel tot een mooie huid, bij meer complexe (chronische) aandoeningen. De darm is namelijk een complex orgaan.

Overbelasting van de darm

Vervuilde darmen hebben een grote impact op het verouderingsproces. Doordat ongeveer 80 procent van het totale lymfeweefsel zich in je darmen bevindt is het van groot belang dat het lymfeweefsel in de darmen niet wordt aangetast door vervuiling. Hiermee bedoelen we overmatige rotting en gisting in de darmen door verschillende oorzaken. Het lymfeweefsel is voor een groot deel verantwoordelijk voor het functioneren van je immuunsysteem. Je kunt je dus voorstellen dat je weerstand enorm wordt aangetast door vervuiling in de darmen.

Vele klachten kunnen ontstaan zoals slechte adem, hoofdpijn, eczeem en chronische vermoeidheid. Dit komt door verandering van de bacterieflora (darmmicrobioom) in de darmen. Als de darmflora niet wordt hersteld en deze jarenlang uit balans blijft dan ontstaan er toxinen in je darmen. Je vergiftigt als het ware jezelf. Dit wordt intoxicatie genoemd. Daardoor is de kans op het ontstaan of verergering van allergieën, ziekte van Crohn en diverse huidaandoeningen zeer groot. De verslechterde weerstand met als mogelijke gevolgen diverse aandoeningen/ziektes heeft een negatieve invloed op het verouderingsproces en gaat daarmee het behoud van een strakke en mooie huid tegen. Er is dus een directe relatie tussen de conditie van je darm en die van je huid.

Waardoor vervuilen onze darmen?

Door een ongezonde ofwel onbewuste leefstijl worden onze darmen ziek. Voeding speelt uiteraard een hele grote rol. Teveel verkeerde vetten, te weinig groente (vooral rauwkost) en fruit, snelle koolhydraten, suikers, teveel alcohol, synthetische toevoegingen en te weinig water drinken zijn slecht voor je darmflora. Maar niet alleen ongezond eten heeft een negatieve invloed. Door te snel eten en niet goed kauwen (minder dan 20 keer per hap), geen of te weinig beweging, weinig slapen, stress en emoties, denk daarbij aan angst, onrust, en verdriet, raken de darmen ook van streek. (Chronische) stress is een aanslag op je maag en heeft een negatieve invloed op de maagzuurproductie. Voldoende maagzuur is weer een belangrijke basisvoorwaarde voor een goed functionerende darm. Maagklachten & oprispingen zijn veelal niet een gevolg van een teveel aan maagzuur, maar een tekort aan maagzuur.  Een andere boosdoener is medicijngebruik, met name antibiotica.

Antibiotica, de naam zegt het al, ‘Tegen Leven’, doodt levende ‘slechte’ bacteriën. Helaas doodt het ook de ‘goede’ levende bacteriën. Hierdoor ontstaat een verstoorde balans in de darmen. Mensen die vaak een antibioticakuur krijgen lopen zelfs het risico op het krijgen van chronische diarree. Er hoeft maar één gevaarlijke darmbacterie de overhand te krijgen die voor overgroei zorgt van slechte darmbacteriën. Het is daarom van groot belang dat er na een antibioticakuur een probioticakuur volgt om de darmflora weer snel te herstellen

Oxidatieve stress

Oxidatieve stress is een toestand waarbij tijdens de stofwisseling teveel reactieve zuurstofverbindingen vrijkomen. Als er tijdens dit natuurlijke stofwisselingsproces niet voldoende antioxidanten aanwezig zijn leidt dit tot oxidatieve stress. Dit draagt bij aan een versneld verouderingsproces.

Antioxidanten

Om de ‘aanvallen’ van de vrije radicalen tegen te gaan hebben we antioxidanten nodig. Vrije radicalen zijn stoffen met een sterke oxiderende werking. Deze hebben de eigenschap om onze cellen van structuur te doen veranderen dat slecht is voor ons lichaam. Weefsels, cellen en organen worden in een sneller tempo beschadigd. Deze beschadigingen zorgen er ook voor dat de conditie van de onderliggende bindweefsels achteruit gaat en daarmee de conditie van de huid. Ook vergroot het de kans op het ontstaan van allerlei ziektes. Antioxidanten krijgen we binnen via gezonde voeding. Bij mensen die roken, overgewicht hebben, medicijnen gebruiken, veel blootstaan aan straling, ongezond eten, teveel alcohol drinken, te intensief sporten of te weinig bewegen komt oxidatieve stress vaak voor. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op oxidatieve stress.

Omdat vrije radicalen onze cellen ‘aanvallen’ hebben we antioxidanten nodig om in de ‘verdediging’ te gaan. Enzymen, aminozuren, spoorelementen, vitaminen, mineralen en eiwitten behoren tot deze antioxidanten. Het is daarom belangrijk om via de voeding genoeg antioxidanten binnen te krijgen. Deze zijn te vinden in o.a. groente, fruit en noten, zie ook onze blog Oxidatie met als gevolg veroudering

Kruiden en therapieën

Kruiden zijn veelal veilig in gebruik en 100% natuurlijk. Toch is voorzichtigheid geboden omdat enkele kruiden interactie met reguliere medicatie hebben. Ze kunnen een medicijn versterken of minder werkzaam maken. Raadpleeg bij twijfel en als je zelf met kruiden gaat experimenteren altijd een deskundige. In de kruidengeneeskunde maakt men alleen gebruik van de hele plant. Alle inhoudsstoffen worden meegenomen. Op die manier worden bijwerkingen van het kruid tegengegaan. Bijwerkingen kunnen namelijk wel optreden wanneer één stof uit de plant wordt geïsoleerd.

How2behealthy gaat binnenkort werken met gemmotherapie. De gemmotherapie is een zeer krachtige tak van de fytotherapie.  Deze natuurlijke therapie maakt gebruik  van de eigenschappen van de embryonale plantaardige weefsels in hun groei : de knoppen en jonge scheuten van bomen en struiken.  Men kan haar omschrijven als de cellulaire energetische globale fytotherapie. 

Enkele kruiden met een positief effect op de (darm)flora en huid

Rozemarijn

Rozemarijn heeft hele sterke antioxidant eigenschappen. Het is bacteriedodend en bevat het rozemarijnzuur, polyfenol. Dit heeft een ontstekingsremmende werking, beschermt de lever en gaat daardoor versnelde (huid)veroudering tegen. Rozemarijn als gemmopreparaat herstelt ook de intestinale barrière intestinale en beschermt het slijmvlies. Als keukenkruid is het lekker bij gebakken champignons, in salades, marinades en op vlees- en kipgerechten. Gebruik niet teveel omdat het een vrij krachtige smaak heeft en al snel overheerst in een gerecht.

Oregano

Oregano geeft een boost aan je immuunsysteem vanwege de vele fytonutriënten. Fytonutriënten zijn stoffen in plantaardige voeding die van belang zijn voor onze gezondheid. Ze geven de kleur aan de voeding. Deze stoffen zijn o.a. antioxidanten en natuurlijke antibiotica, Er zitten veel antioxidanten in oregano en het zuur thymol. Dit komt ook voor in tijm en heeft een antibacteriële werking. Net zoals rozemarijn bevat oregano polyfenol. Het kruid heeft een licht zoete smaak en is lekker in vrijwel alle groentes en past bij veel vleessoorten.

Ceder

Cedrus libani is een niet zo bekend, maar effectieve en drainerende remedie als gemmopreparaat voor een mooie huid. Het is trouwens een plant die in heel wat cosmetische bereidingen voorkomt. Het is een remedie voor oudere mensen wiens huid slecht doorbloed wordt en uitdroogt. De huid vormt een van de uitscheidingswegen die in functie treedt wanneer nier en lever ontoereikend worden. De ceder is eveneens effectief bij irritaties van spijsverterings- en ademhalingsslijmvliezen. Lang genoeg ingenomen werkt hij diepgaand om de toxinen van het lichaam te verdrijven. .

Kruiden gebruiken als gezichtstonic is mogelijk maar er moet bij verteld worden dat er altijd allergische reacties kunnen ontstaan wanneer men overgevoelig is voor het desbetreffende kruid.

Fecesonderzoek bij hardnekkige darm/huid klachten

Steeds meer onderzoek wijst uit dat de darm de basis is van onze gezondheid en een jonge & mooie huid. De meeste chronische ziekten vinden hun oorsprong in een verandering van de intestinale microbiota (darmflora). Het is dan ook onze overtuiging dat in de (microbiologische en immunologische) processen in de darmen de sleutel ligt naar gezondheid en verjonging.

How2behealthy biedt fecesonderzoek aan in samenwerking met het laboratorium RP-Vitamino. 

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl