Vitamine tekort en andere vitale celstoffen

Home » Vitamine tekort en andere vitale celstoffen

Vitamine tekort en andere vitale celstoffen

Wat zijn vitale celstoffen?

Vitale celstoffen zijn vitamines, mineralen, spoorelementen, aminozuren en secundaire plantaardige stoffen oftewel bioactieve substanties. Een goed voorbeeld zijn polyfenolen. Deze komen voor in planten en behoren tot de antioxidanten. Er zijn meer dan 100.000 vitale celstoffen!

Het is van essentieel belang voor de gezondheid om naast de macronutriënten koolhydraten, vetten en eiwitten, voldoende vitale celstoffen oftewel micronutriënten binnen te krijgen. Het lichaam is niet in staat om de meeste vitale celstoffen zelf aan te maken of ze maar beperkt aan te maken. Deze moeten dus zoveel mogelijk uit voeding worden gehaald. Naast voeding is suppletie dus vaak geen overbodige luxe.

Waarom zijn vitale celstoffen van levensbelang?

Het lichaam is een enorme fabriek bestaande uit miljarden biochemische processen. Deze processen kunnen alleen goed verlopen indien alle grondstoffen in optimale hoeveelheid aanwezig zijn. Deze vitale celstoffen vormen samen met macronutriënten belangrijke bouwstoffen voor hormonen en een optimale leverwerking is in grote mate afhankelijk van (voldoende) beschikbaarheid van deze stoffen. Tekorten aan deze stoffen versnellen verouderingsprocessen en het krijgen van daaraan gerelateerde ziekten.  

Waardoor ontstaat een vitamine tekort & andere vitale celstoffen?

Een vitamine tekort is iets waarvan iedereen wel eens heeft gehoord. Het kan ontstaan wanneer er te weinig inname van groente en fruit is maar ook wanneer er te eenzijdig wordt gegeten. Vitamines zijn zeer gevoelig voor zuurstof, licht en warmte. Het is om die reden verstandig om voeding niet te lang te bewaren en onder de juiste omstandigheden, zodat er niet reeds vóór de bereiding veel vitamines gaan verloren. Voeding bevat naast vitamines ook veel mineralen, spoorelementen, aminozuren en polyfenolen. Deze vitale celstoffen zijn minstens zo belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Helaas voldoet bij het gros van de Nederlanders het eetpatroon niet of niet voldoende aan de normen volgens de Voedingswijzer (VoVo). En al zou die norm wel worden gehaald zijn er nog tekorten aan vitale celstoffen.

Bij een verminderde afweer, het beoefenen van topsport en roken bestaat een grotere behoefte. Net zoals bij veel blootstaan aan stress en bij bepaalde ziekten of aandoeningen. De voeding bevat niet meer voldoende vitale celstoffen waardoor bijna iedereen tekorten heeft. Dit komt o.a. door de verarming van onze landbouw- en veeteeltgronden de kunstmestsamenstelling niet meer volkomen is, door het gebruik van verdelgingsmiddelen, eenzijdige veevoeding, gebruik van antibiotica, milieuvervuiling, ongezonde toevoegingen zoals E-nummers en suikers en het bereiden van voedsel zoals frituren, bakken en braden. Voeding bevat dus vaak een teveel aan toxische stoffen gecombineerd met een vitamine tekort. Ook via de huid kunnen er toxische stoffen binnendringen door het gebruik van cosmetica en schoonmaakmiddelen. Deze zorgen ook voor een verminderde opname van vitale celstoffen.
Een ander belangrijk veel voorkomend tekort is vocht. De meeste mensen drinken veel te weinig water. En dat terwijl het lichaam voor 60-70% uit water bestaat.

Wat betekenen vitale celstoffen voor het lichaam?

Vitamines

Vitamines zijn onder te verdelen in 2 groepen; de in vet oplosbare en de in water oplosbare vitamines. Al deze vitamines hebben belangrijke functies. Ze beschermen het lichaam tegen ziektes en vrije radicalen, versterken het immuunsysteem, spelen een belangrijke rol bij de hormoonhuishouding, houden weefsels gezond, zijn betrokken bij de celstofwisseling en ontgiftingsprocessen.

Vitamine C is de sleutelvitamine voor de hele celstofwisseling. In samenwerking (synergie) met andere vitamines, mineralen, spoorelementen en aminozuren kunnen grote gezondheidsvoordelen worden behaald. Het lichaam is niet in staat om zelf vitamine C aan te maken. Stress is de grootste vijand van vitamine C. Wanneer het lichaam stress ervaart worden er grote hoeveelheden vitamine C verbruikt. Bij kortstondige stress herstelt de reserve zich. Bij langdurige stress ontstaan tekorten met gevolgen voor de gezondheid.

Mineralen en spoorelementen

Mineralen en spoorelementen, ook wel anorganische verbindingen genoemd, zijn onmisbaar voor verschillende lichaams- en celfuncties. Ze geven prikkels door, zijn betrokken bij het samentrekken van spierweefsel, zorgen voor botopbouw en geven stevigheid aan skelet en tanden, zijn vangers van radicalen en zijn bestanddeel van hemoglobine en het schildklierhormoon.

Aminozuren

Aminozuren zijn organische verbindingen. Het zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze worden gebruikt voor de vorming van eiwitten oftewel proteïnen. Aminozuren kunnen in 2 groepen worden verdeeld; essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken. Het is dus van levensbelang om deze aminozuren via de voeding binnen te krijgen. Er zijn 9 essentiële aminozuren. Één van deze aminozuren is Lysine. Dit aminozuur heeft zeer belangrijke taken bij uitstek. Het is wetenschappelijk bewezen “de teamspeler onder de vitale celstoffen”. Dit aminozuur staat sinds jaren in het middelpunt van de belangstelling van de Cellulaire geneeskunde. Het positieve nut is meerdere malen wetenschappelijk bewezen bij tal van ziekten en aandoeningen zoals infecties, kanker, hart- en vaatziekten en ontstekingen. Bij een gezonde stofwisseling in synergie (samenwerking) met andere vitale celstoffen zeer belangrijke taken.

Wat zijn de meest voorkomende tekorten?

Vitamine A

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine is onder te verdelen in ‘voorgevormde vitamine A’ en ‘pro-vitamine A’ (betacaroteen) Betacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.

Vitamine A zit vooral in orgaanvlees en betacaroteen in wortels, zoete aardappel en donkergroene bladgroentes.

Tekorten kunnen o.a. leiden tot:

  • Oogschade
  • Blindheid

Vitamine B12

Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine en kan het lichaam niet zelf aanmaken. Elke cel in het lichaam heeft baat bij voldoende vitamine B12 om goed te kunnen functioneren.

Vitamine B12 is te vinden in dierlijk voedsel en in tempeh en zeewier. Om die reden kunnen vegetariërs maar vooral veganisten tekorten hebben aan deze belangrijke vitamine. Vitamine B12 is complex wat betreft de opname ervan. Hiervoor is voldoende intrinsieke factor nodig. Intrinsieke factor is een eiwit dat wordt geproduceerd door de pariëtale cellen van de maagwand. Wanneer er onvoldoende intrinsieke factor is worden er vaak vitamine B12 injecties gegeven.

Tekorten kunnen o.a. leiden tot:

  • Overgewicht
  • Vermoeidheid
  • Zware en vermoeide benen
  • Afwijkingen in het bloed
  • Concentratiestoornissen
  • Tintelingen in ledematen
  • Depressie
  • Onrustig gevoel
  • Bleke huid
  • Haaruitval
  • Aften
  • Bloedend tandvlees
  • Spierpijnen
  • Wazig zicht
  • Spierkrampen
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid

Vitamine C

Vitamine C een in water oplosbare vitamine. Een teveel wordt dus via de urine uitgescheiden. Vitamine C is, zoals hierboven reeds benoemd, de sleutelvitamine voor de hele celstofwisseling. Ook deze vitamine kan het lichaam niet zelf aanmaken. Het is daarom zeer belangrijk om via de voeding of suppletie (als aanvulling) voldoende hiervan binnen te krijgen.

Vitamine C zit in groenten in fruit. Met name citrusvruchten, kiwi, aardbei, zwarte bessen, rode paprika’s, broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool, spinazie, peterselie en waterkers.

Tekorten kunnen o.a. leiden tot:

  • Verminderde weerstand
  • Slechte wondgenezing
  • Huidproblemen
  • Tandvleesbloedingen
  • Tandvleesontstekingen

Vitamine D

Vitamine D is in vet oplosbaar en wordt direct onder de huid uit cholesterol aangemaakt met behulp van zonlicht.

Vitamine D is te vinden in vette vis, levertraan en eierdooiers in mindere mate.

Tekorten kunnen o.a. leiden tot:

  • Botverlies 
  • Broze botten
  • Spierzwakte
  • Overgewicht
  • Groeiachterstand bij kinderen
  • Verminderde werking van het immuunsysteem

Calcium

Calcium is ontzettend belangrijk voor de botten en het gebit. Een teveel wordt namelijk opgeslagen in de botten en bij een gebrek wordt calcium uit de botten vrijgemaakt. Is er te weinig inname van calcium dan kan er op den duur osteoporose ontstaan. Zonder calcium kunnen de spieren (dus ook het hart) en zenuwen niet naar behoren functioneren.

Calcium is o.a. te vinden in:

Noten en zaden, (donker)groene bladgroentes, sardientjes, yoghurt en kaas.

Tekorten kunnen o.a. leiden tot:

  • Botontkalking (osteoporose)
  • Tandbederf
  • Spierzwakte
  • Spierkrampen
  • Hartritmestoornissen

Jodium

Het mineraal jodium is betrokken bij de productie van schildklierhormonen en derhalve van essentieel belang. Voor tal van processen in het lichaam zijn schildklierhormonen nodig. Te denken aan botonderhoud, de groei, ontwikkeling van de hersenen en het reguleren van de stofwisselingssnelheid. Jodiumtekorten komen erg vaak voor, wereldwijd. Het lichaam kan zelf geen jodium produceren. Het is zeer belangrijk om de jodiumvoorraad met voeding op peil de houden.

Jodium is o.a. te vinden in zeewier, kabeljauw, garnalen en eieren. In geringe hoeveelheden in appels, kip, zeekraal, yoghurt en kaas.

Tekorten kunnen o.a. leiden tot:

  • Vergrote schildklier (struma)
  • Versnelde hartslag
  • Kortademigheid
  • Gewichtstoename
  • Parodontitis (teruggetrokken tandvlees)

Magnesium

Het mineraal magnesium is van groot belang voor het lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties.

Magnesium is o.a. te vinden in puur chocolade, noten, groene bladgroenten, volkoren granen (met name haver)

Tekorten kunnen o.a. leiden tot:

  • Metabool syndroom (klachten rondom de stofwisseling door combinatie van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel)
  • Abnormaal hartritme
  • Migraine
  • Spierkrampen
  • Rusteloze benen
  • Vermoeidheid
  • Angst en depressie
  • Parodontitis (teruggetrokken tandvlees)

IJzer

IJzer bindt zich aan hemoglobine als hoofdcomponent van rode bloedcellen. Ook ijzer is een essentieel mineraal en moet dus uit de voeding worden gehaald. In de voeding zijn 2 soorten ijzer te vinden; heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer wordt door het lichaam zeer goed opgenomen.

Heemijzer is o.a. te vinden in orgaanvlees, rood vlees, schaaldieren en sardienes.
Non-heemijzer is o.a. te vinden in spinazie, boerenkool, broccoli, pitten en zaden en bonen (met name kidneybonen).

Tekorten kunnen o.a. leiden tot:

  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Bleke huid

Conclusie

Vitale celstoffen zijn van levensbelang voor een gezond functioneren van onze belangrijkste organen. Ze vertragen veroudering, verkleinen de kans op ziekten en dragen bij aan een optimale hormoonhuishouding. Er zijn > 100.000 vitale celstoffen en dus is het niet makkelijk om ze allemaal in voldoende mate binnen te krijgen. 

Bij het beoefenen van topsport, roken, veel blootstaan aan stress en  een verzwakt immuunsysteem door een ziekte of aandoening bestaat een grotere kans op een vitamine tekort. Er is dan een grotere behoefte aan vitale celstoffen en daarmee is aanvulling met een of meerdere supplementen al helemaal geen overbodige luxe.

Helaas bevat veel voeding niet meer voldoende vitale celstoffen waardoor tekorten kunnen ontstaan. Dit komt onder meer door verarming van de landbouwgrond, verdelgingsmiddelen, milieuvervuiling, ongezonde toevoegingen en het bereiden van voedsel zoals bakken, braden en frituren. De meeste mensen drinken ook veel te weinig water.  Zeer gevarieerde gezonde voeding gericht aangevuld met supplementen is bittere noodzaak om tekorten te voorkomen. Door tekorten aan te vullen met vitale celstoffen kunnen tal van aandoeningen zoals huidaandoeningen, tandvleesproblemen, vermoeide en/of rusteloze benen, spierkrampen, overgewicht, migraine, depressie, hartkloppingen, verzwakt immuunsysteem verminderd of voorkomen worden.

Wilt u tekorten en daarmee de kans op ziekten en vroegtijdige veroudering verkleinen, raadpleeg dan een deskundige.

Bronnen:

  • Dr. Rath Education Services B.V
  • Optimum Health
    Tekorten in de Nederlandse Voeding” werd opgesteld door: Ruud A. Nieuwenhuis, directeur Stichting Orthomoleculaire Educatie.
  • A healthy life

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl