Koekjes bakken

Koekjes bakken met dadels en amandelschaafsel

Koekjes bakken kan op ontzettend veel manieren. Ze bestaan in allerlei vormen en kleuren met veel verschillende ingrediënten. Zo houden kinderen het meest van zoete koekjes, chocoladekoekjes en koekjes met kleurtjes. Helaas bevatten de meeste koekjes uit de winkel veel geraffineerde suikers, tarwe en transvetten die bijdragen aan overgewicht en ontstaan van ziektes. Zelf koekjes bakken kan met gezonde en verantwoorde ingrediënten. En het is ook nog een leuke bezigheid om samen te doen. Voor de echte zoetekauwen kan er wat meer kokosbloesemsiroop of kokosbloesemsuiker worden toegevoegd. Ook kan er worden gekozen voor Yaconsiroop of Erythritol. Yaconsiroop wordt gewonnen uit de yaconwortel en is een natuurlijk zoetmiddel. Erythritol is ook een natuurlijk zoetmiddel en komt o.a. voor in fruit. Het is een suikeralcohol en wordt gewonnen door natuurlijke fermentatie. Het heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel en is iets minder zoet dan suiker. 

Geschikt voor 12 à 14 koekjes | gebak | veganistisch

Ingrediënten

  • 40 Gram amandelschaafsel
  • 130 Gram speltmeel óf
  • 150 Gram havermeel
  • 40 Gram medjoul dadels
  • 2 Eetlepels chiazaad uit onze boodschappenlijst
  • 60 Ml water
  • 100 Ml kokosbloesemsiroop óf
  • 60 Gram kokosbloesemsuiker (met 3 eetlepels kokosolie mengen) uit onze boodschappenlijst
  • 3 à 4 Eetlepels rauw cacaopoeder uit onze  boodschappenlijst
  • 2 Eetlepels kokosolie uit onze boodschappenlijst
  • 1 Theelepel (Keltisch) zeezout uit onze boodschappenlijst

Bereidingswijze

Verwarm de oven 10 minuten voor op 180 graden. Laat de kokosolie eerst smelten. Doe alle ingrediënten, behalve het amandelschaafsel en de dadels, in een beslagkom en mix zolang totdat er een plakkerig deeg is ontstaan. Haal indien nodig de pitten uit de dadels en snijd ze in kleine stukjes. Verkruimel het amandelschaafsel tussen de vingers zodat het wat kleinere stukjes worden. Meng de dadels met het amandelschaafsel onder het deeg en roer goed. Schep steeds met een lepel wat deeg in de hand en maak er een balletje van. Wanneer het deeg te plakkerig is, voeg dan nog een beetje meel toe, anders blijft het aan de handen plakken. Leg de balletjes enkele centimeters uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze met de bolle kant van de lepel plat. Bak de koekjes in het midden van de oven ongeveer 20 minuten. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen. Bewaar de koekjes afgedekt of in een koektrommel.
Voeg voor wat zoetere koekjes meer kokosbloesemsiroop of kokosbloesemsuiker toe.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl