Veroudering vertragen deel I

Home » Veroudering vertragen deel I

Maar even een stap terug…

How2behealthy is erg  “gefascineerd” door het verouderingsproces. Zelf werd ik (Ivo houben) als oprichter op jonge leeftijd geconfronteerd met vroegtijdige veroudering. Mijn haar viel snel uit en ik had droogte-rimpels bij mijn ogen vergelijkbaar als een 40 jarige. Ik weet nog goed dat iemand op 22 jarige leeftijd tegen me zei: “Ivo, ben je ziek?” Ook werd ik regelmatig ouder geschat dan ik was. Dit was voor mij het startpunt van een lange zoektocht naar balans en veroudering vertragen is daar een belangrijk onderdeel van. Welvaartsziekten zijn in mijn ogen immers symptomen van vroegtijdige veroudering.

De wonderpil bestaat nog niet! Ik ben er wel van overtuigd dat je ouderdom aanzienlijk kan vertragen als er op diverse terreinen aan de gezondheid gewerkt wordt, van binnen en van buiten, fysiek en mentaal! Veroudering is een complex proces met diverse oorzaken. Een aantal hebben we al benoemd in eerdere blogs.Heb jij ze al gelezen?

Hoe kun je langer jonger blijven uitzien?

De wens van iedereen is om gezond oud te worden en veroudering te vertragen. Er oud uit gaan zien dat is iets wat we allemaal niet zo leuk vinden. Het haar wordt grijzer, de huid verliest elasticiteit waardoor ze slapper en dunner wordt. Zo ontstaan er rimpels. Je spiermassa neemt af waardoor je minder krachtig uitziet en alles een beetje gaat ‘hangen’! Op de meest vreemde plekken groeien haartjes en het hoofdhaar wordt dunner.
Dit zijn de meest opvallende uiterlijke kenmerken. Het begint niet bij iedereen op dezelfde leeftijd. De een veroudert iets sneller dan de ander. Het is voor een deel genetisch bepaald. Vrouwen verouderen sneller wanneer ze in de overgang komen omdat het lichaam minder vrouwelijk oestrogeen gaat aanmaken en meer mannelijk testosteron. Het gezicht krijgt minder volume doordat het onderhuidse steunweefsel afneemt.
Het natuurlijke verouderingsproces kan op 2 manieren verlopen.

  • Je versnelt het tempo
  • Je vertraagt het tempo

Omdat de meeste vrouwen maar ook mannen vaak problemen hebben met er ouder uit gaan zien,laten we in dit artikel een begin zien hoe huidveroudering versnelt en hoe u huidveroudering kunt vertragen zonder cosmetische ingrepen.

Versnelde huidveroudering

Roken

Verschillende factoren dragen bij tot een versnelling van huidveroudering. We weten dat roken niet gezond is en daarbij versnelt het huidveroudering enorm. Met name de fijne lijntjes boven de bovenlip komen hierdoor sneller tot stand. Roken zorgt ervoor dat Vitamine C sneller wordt afgebroken in het lichaam. Een belangrijke vitamine om de huid soepel en zacht te houden.

Alcohol

Tot versnelling van het verouderingsproces van de huid draagt ook het teveel drinken van alcohol bij.  Alcohol onttrekt het vocht aan de huid waardoor er rimpels ontstaan. Alcohol blokkeert het herstel van de huid door afbraak van de vitamines en belemmering van de werking van hormonen die hiervoor nodig zijn. Bovendien verwijdt alcohol de haarvaatjes in de huid waardoor huidschade ontstaat dat veroudering van de huid tot gevolg heeft.

Suikers en transvetten

Het nuttigen van suikers en “snelle” koolhydraten leidt tot versnelde huidveroudering. Het teveel eten van suiker verhoogt ontstekingsreacties in het lichaam omdat suikers zich binden aan eiwitten (glycatie).Ontstekingsreacties brengen cel-beschadigingen teweeg. En wanneer cellen beschadigd zijn veroudert de huid.
Ook transvetten kun je maar beter vermijden. Ze zijn veelal te vinden in bewerkt voedsel (o,a. chips, koek, snoep, junkfood). Ze veroorzaken oxidatieve schade welke zeer snel huidveroudering teweegbrengt. Consumeer voeding ook liefst zo snel mogelijk na bereiding omdat ook hierdoor de vetten “slecht” worden.

Zon-schade, kou en wind

Te vaak en te lang in de zon zitten of lopen is ook schadelijk voor de huidcellen. We hebben zonlicht nodig voor de aanmaak van Vitamine D maar is het wel verstandig om met mate te genieten van de zon. Door overmatig zonlicht versnelt de cel-vernieuwing van de huid waardoor de huid sneller veroudert.
Andere weersinvloeden zoals vrieskou en gure wind hebben eveneens een ongunstig effect op de huid. Hierdoor wordt, wanneer niet voldoende beschermd, de huid droog en schraal en kunnen kloofjes ontstaan. Door de kloofjes moet de huid herstellen d.m.v. cel-vernieuwing met als gevolg huidveroudering.

Beweging (teveel/te weinig)

Te weinig beweging en/of te intensief sporten draagt tevens bij aan huidveroudering. Door te bewegen is de doorbloeding goed en blijft de huid gehydrateerd en zo ook haar elasticiteit behouden. Transpiratie zorgt ervoor dat de afvalstoffen worden afgevoerd en zo cel-beschadigingen minder kans krijgen.
Door te intensief te sporten ontstaat er oxidatie dat op zijn beurt weer veroudering van de cellen versnelt en dus ook huidveroudering.

Onvoldoende slaap en stress

Om versnelde huidveroudering tegen te gaan heeft men ook voldoende slaap nodig. Dit omdat slaapgebrek alsmede langdurige/chronische stress de cortisol en adrenaline-spiegel verhogen wat ontstekingsreacties teweegbrengt die op hun beurt weer het verouderingsproces bevorderen. Daarnaast is een verstoord bio ritme een aanslag op je hormoonbalans!

Hoe vertraag je huidveroudering?

Om er langer jonger uit te zien, gezonder en met minder rimpels door het leven te gaan is het raadzaam om bovengenoemde zaken zoveel mogelijk te vermijden.

Een aantal tips om veroudering van de huid te vertragen.

Eet elke dag voldoende groente en fruit omdat ze rijk zijn aan Vitamine C en bio-actieve stoffen. Deze vitamine is van groot belang voor het behoud van een soepele huid, Vitamine C is van essentieel belang voor de vorming van collageen (bindweefsel). Collageen zorgt voor versteviging van de huid. Vitamine C kan ook UV-schade beperken. Een hoge dosis Vitamine C zit voornamelijk in:broccoli, rode paprika, spruitjes,boerenkool, bloemkool, tuinkers, peterselie, tomaat, guave, sinaasappel, bosvruchten, citroen, ananas, kiwi, papaja, aardbeien

Maar ook alle andere groente- en fruitsoorten dragen hun steentje bij aan het behoud van een jongere huid. Denk hierbij aan andere aanwezige vitamines,  mineralen, water en polyfenolen (ontstekingsremmers).

Eet voldoende gezonde vetten. Hiertoe behoren:

  • olijfolie (extra vierge op salades)
  • lijnzaadolie
  • kokosolie(niet ontgeurd!!)
  • vette vis (makreel, zalm, sardines, haring)
  • avocado, vanwege carotenoïden
  • noten (cashewnoten, walnoten, amandelen),
    vanwege omega-3 vetzuren, welke ontstekingsremmend werken en optimaal beschermend zijn voor de huid!

Kokosolie is DE olie bij uitstek. Voor vele doeleinden geschikt. Uiteraard voor bakken en frituren (tweede persing kokosolie kan tot 180 graden worden verhit, pas daarna wordt het een transvet). Geen enkele andere olie kan deze hoge temperatuur verdragen zonder te veranderen in een transvet. Kokosolie is ook uiterst geschikt om op de huid te smeren. Het houdt de huid jong en soepel en het laurinezuur en polyfenolen in kokosolie werken ontstekingsremmend.

Nutricosmetics (o.a. Hyaluronzuur)

Naast voeding is de opkomst van Nutricosmetics een belangrijk wapen in de strijd tegen veroudering. Nutricosmetics zijn ingrediënten van natuurlijke oorsprong die de huidkwaliteit van binnenuit verbeteren. In dit deel bespreken we Hyaluronzuur, een goed en effectief voorbeeld om veroudering te vertragen!

Naarmate we ouder worden maken we minder Hyaluronzuur aan. Hyaluronzuur is te vinden in ons bindweefsel. Dit zuur heeft de eigenschap dat het vocht vasthoudt. Een gram van dit stofje kan wel tot zes liter water vasthouden. Niet zo vreemd dus dat hyaluronzuur van groot belang is voor het behoud van een optimaal vochtgehalte van onze huid. Naarmate we ouder worden wordt onze huid minder stevig door o.a. het verlies van vocht. Doordat dit stofje zich als het ware bindt aan water kan het een zeer positief effect hebben op het versterken van de buitenste huidlagen. Bovendien werkt het ook ontstekingsremmend.  

Tegenwoordig wordt het in veel anti-aging producten verwerkt. Helaas is het effect vaak niet optimaal omdat er veelal andere ingrediënten in de crèmes zitten die de werking van Hyaluronzuur teniet doen. Bovendien werkt het dan alleen op de plekken waar gesmeerd wordt. Het is ook verkrijgbaar als capsules. Veroudering vertragen? Wanneer men buiten een gezonde levensstijl de huid een extra boost wil geven is Hyaluronzuur zeker de moeite waard.

Wil je meer weten?

Ik heb inmiddels veel meer grip op mijn gezondheid! Volgens de body vital-check is mijn functionele leeftijd 31 (echte leeftijd bijna 40). Betekent veroudering vertragen een enorm streng en consequent regime? Nee, maar wel een bepaalde mate van onderhoud EN als je een poosje wat minder goed voor jezelf gezorgd hebt, is het noodzaak het zelfgenezend vermogen van je lichaam (weer) optimaal in stelling te brengen!

Uiteraard zijn er nog meer oorzaken van veroudering en oplossingen die veroudering vertragen zoals andere nutricosmetics, natuurcosmetica, kruiden en therapieën. Hierover binnenkort meer! Wil je weten wat jouw functionele / biologische leeftijd is of hoe je effectief weerstand kan bieden aan de tand des tijds, neem dan contact met ons op!

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl