Mosselen met rode ui, tomaten en tijm

Home » Mosselen met rode ui, tomaten en tijm

Mosselen met rode ui, tomaten en tijm

Mosselen zijn weekdieren kunnen zowel in zoet- als zout water voorkomen. De mosselen die wij eten zijn ’gewone mosselen’ (Mytilus edulis) en komen uit ‘brak water’. Dit water komt voor in de kust- en laagveengebieden. Van nature is brak water het water in de overgang van zoetwater naar zeewater. Het is minder zout dan zeewater. Mosselen behoren tot de groep zeevruchten. Ze zijn rijk aan vitamine B12 en B1. Vitamine B12, in water oplosbaar, is o.a. voor de energieproductie en het goed functioneren van de cellen. Voor de gezondheid van de botten, zenuwen en hersenen is deze belangrijke vitamine onmisbaar. Tekorten van deze vitamine kunnen dan ook leiden tot vervelende klachten. Vitamine B1 is ook een water oplosbare vitamine. Vitamine B1 is o.a. belangrijk voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en het hart. Een tekort aan deze vitamine kan eveneens vervelende klachten teweegbrengen zoals concentratieverlies, geïrriteerdheid en minder eetlust. Ook bevatten deze weekdieren de nodige mineralen en spoorelementen, zoals jodium, ijzer, natrium, selenium en fosfor. Deze zijn rijkelijk aanwezig in mosselen. Mosselen zijn eiwitrijk. Bewaar ze in de koelkast en niet langer dan enkele dagen.

Geschikt voor 2 personen | glutenvrij | lactosevrij | diner

Ingrediënten

Bereidingswijze

Pel de uien en snijd ze in halve dunne ringen. Snijd de knoflookteentjes in dunne halve plakjes, verwijder de pitjes uit het pepertje en snijd het fijn. Kruis de tomaten in. Kook in een pannetjes een ruime hoeveelheid water en zet de hittebron uit. Prik de tomaten aan een vork en dompel onder totdat het vel een beetje loslaat. Spoel ze af onder de koude kraan. Trek het vel voorzichtig van de tomaten, deel ze in vieren, verwijder de pitjes en zaadlijsten. Spoel de mosselen een paar keer met water. Neem een mosselpan en doe er een ruime scheut olie in en voeg de uien, knoflook en pepertje toe. Fruit dit totdat de uien glazig zijn. Rits de tijm van de takjes. Doe de tomatenstukjes bij het uienmengsel en bak ze heel kort mee. Schenk een bodempje water in de mosselpan en het druivensap en doe er de mosselen bij, de tijm en wat zwarte peper. Doe de deksel op de pan en zet het vuur hoog. Als de mosselen op komen, schud ze om en herhaal dit 3 keer. Hak de peterselie en schep deze onder de mosselen.  Lekker met brood uit onze boodschappenlijst of zoete aardappelfriet. Smakelijk!

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl