Broccolibrood met havermeel

Home » Broccolibrood met havermeel

Broccolibrood met havermeel

Brood is iets dat wij Nederlanders maar al te graag eten. Het is makkelijk om snel een boterham te smeren. Ook voor onderweg is brood of een broodje ideaal. Helaas wordt het meeste brood bereid met tarwemeel. Tarwe is een graansoort met gluten. Met tarwe is teveel geknoeid in de loop der jaren. Het tegenwoordige moderne tarwe heeft nauwelijks of geen voedingswaarde meer. Het is slecht voor onze darmen, geeft een opgeblazen gevoel, laat de bloedsuikerspiegel snel stijgen en zorgt voor ontstekingsreacties. Tarwekorrels bevatten Wheat Germ Agglutinin (WGA). Beter bekend als tarwekiem. Een kleine hoeveelheid WGA kan reeds voor de nadelige gezondheidseffecten zorgen. Tarwe is als het ware een aanslag op ons immuunsysteem en dan te bedenken dat we het bijna allemaal dagelijks eten en het zit niet alleen in brood. Ook snoep en koek bevatten veelal tarwe en uiteraard de reguliere pastasoorten zijn van tarwemeel gemaakt. Gezondere alternatieven voor tarwebrood zijn roggebrood of roggecrackers of brood bereid met havermeel (zie onze boodschappenlijst). Met spelt is minder geknoeid. Het is om die reden een nog eerlijker graan en zorgt voor iets minder problemen. Spelt is ook een tarwesoort en bevat wel gluten maar geen WGA. Eet het niet dagelijks maar bij uitzondering. In dit recept wordt het broccolibrood bereid met havermeel. Zuivere haver bevat geen gluten. Helaas is haver vaak besmet met gluten uit bijvoorbeeld tarwe of gerst. Dit kan tijdens het oogsten gebeuren of tijdens het transport. Haver is zeer vezelrijk. De vezels in haver zijn bètaglucanen en hebben een gunstige invloed op het cholesterol. Wilt u er zeker van zijn dat het havermeel geen gluten bevat, koop dan glutenvrij havermeel.

Geschikt voor 6 porties| glutenvrij | bijgerecht

Ingrediënten

  • 600 Gram broccoli
  • 100 Gram havermeel of amandelmeel
  • 4 eieren
  • Himalayazout
  • Voeg kruiden toe naar smaak. bv. oregano/basilicum of gemengde Italiaanse kruiden
  • Mespuntje cayennepeper (optioneel). wanneer u houdt van pittig 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd roosjes van de broccoli en snijd ook de stammetjes klein. Maal alles in een blender. Je kunt ook kant en klare broccolirijst kopen. Doe de broccolirijst samen met het havermeel (of amandelmeel) en de eieren in een beslagkom en meng alles goed totdat het een beetje kleverig geheel is. Voeg de gewenste kruiden en een beetje zout toe en spatel er goed doorheen. Doe het broccolimengsel in een met bakpapier beklede cakeschaal of verdeel het over een met bakpapier beklede bakplaat en maak er een groot vierkant van van ongeveer 0,5 cm dikte. Laat het 25 minuten in de oven gaar worden. Snijd het wanneer het goed is afgekoeld in de gewenste grootte en vorm.

How2behealthy bij RTLZ

Gepersonaliseerde gezonde weekmenu's

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl