Jus maken met gezonde ingrediënten

Home » Jus maken met gezonde ingrediënten

Jus maken met gezonde ingrediënten

Jus maken bij vlees vindt niet iedereen een makkelijke klus. Velen gebruiken pakjes of het braadvet van het vlees en verdunnen dit met wat water en binden de jus met een bindmiddel. Het kant en klare sauspoeder in pakjes waar enkel nog water aan moet worden toegevoegd is veelal niet de meest gezonde keuze. Deze pakjes bevatten enkele of meerdere ongezonde ingrediënten en vaak teveel zout. Bindmiddelen zijn zetmeelrijk en dus dikmakers. Een echt gezonde jus maken bij vleesgerechten is dan ook niet zo eenvouding. In dit recept is gekozen voor speltmeel of arrowroot. Speltmeel is iets beter dan tarwebloem. Arrowroot oftewel pijlwortelpoeder is een natuurlijk bindmiddel. De arrowroot of pijlwortel is een grote plant uit de regenwouden. Het zetmeel uit de wortelstokken is een zuiver wit poeder wat een beetje vast is. Wanneer men het tussen de vingers wrijft klinkt het net als verse sneeuw. Het is geurloos als poeder maar heeft een aparte niet overheersende reuk bij verhitting. Het wordt steeds vaker gebruikt voor het binden van sauzen en soepen.

Geschikt voor 2 porties | bijgerecht

Ingrediënten

  • 1 Rode ui
  • 1 Teentje knoflook
  • 15 Gram ongezouten roomboter
  • 1 Eetlepel speltbloem of arrowroot
  • 1,5 Eetlepel sojasaus
  • 100 Ml runderbouillon
  • 1 Theelepel mosterd (of iets meer naar smaak) 

Bereidingswijze

Snipper de rode ui en pers het knoflookteentje. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de ui en knoflook toe zodra de boter is gesmolten en een beetje begint te pruttelen. Fruit dit enkele minuten totdat de uit glazig is. Let op dat het niet bruin wordt. Voeg al roerend de speltbloem of arrowroot toe en laat het niet plakken aan de bodem. Het wordt een beetje vaste massa. Voeg steeds al roerend een scheutje bouillon toe totdat de jus de gewenste dikte heeft. Schenk er de sojasaus bij en de mosterd naar smaak. Is de jus te dik doe er dan nog een beetje bouillon bij. 

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl