Gerookte BBQ saus

Home » Gerookte BBQ saus

Gerookte BBQ saus

BBQ saus kan makkelijk zelf worden gemaakt en worden bewaard in afgesloten glazen potten of flessen. Deze BBQ saus is uiteraard lekker bij een stukje vlees van de barbecue maar zeker ook heerlijk bij gegrilde groenten.  Er gaan best veel tomaten in 1 liter saus. Neem goed rijpe, rode tomaten hiervoor. Tomaten die niet goed rijp zijn, zijn ook aan af te raden. Onrijpe tomaten bevatten het stofje tomatine. Tomatine is een natuurlijke gifstof. Rijpe, rode tomaten bevatten geen tomatine. De rode kleur hebben tomaten te danken aan de antioxidant lycopeen. Dit is een natuurlijke kleurstof. De werking van lycopeen is in combinatie met een goede olie nog krachtiger. Omdat lycopeen makkelijker oplost in olie neemt het lichaam het beter op. Verwarmd zijn tomaten nog gezonder. Het lycopeen-gehalte kan dan zelfs tot 8 maal hoger zijn. Een klein nadeel is dat het vitamine C gehalte dan iets afneemt.
In deze saus voegen we ook rode paprika toe. Rode paprika’s bevatten evenals tomaten de bioactieve stof lycopeen. Rode paprika's zijn zeer rijk aan vitamine C. Ze bevatten wel 3 keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Ook zit er vitamine E in paprika's, wat een zeer belangrijke antioxidant is en onze cellen kan beschermen tegen vrije radicalen.

Geschikt voor ongeveer 1 liter | glutenvrij | lactosevrij | veganistisch| bijgerecht

Ingrediënten

Bereidingswijze

Snijd de tomaten en paprika in stukken. Snipper de uien (mag best grof) en hak de knoflooktenen en gember fijn. Vul een pan met een laagje water en doe er de tomaten, paprika, uien, gember en knoflook in. Laat dit heel zachtjes pruttelen op een laag vuur gedurende 30 minuten en roer er regelmatig door. Haal van het vuur en pureer met een staafmixer totdat het een egale massa is. Zet de pan terug op het vuur en doe er het gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, chilipoeder, balsamico azijn, tomatenpuree, kokosbloesemsuiker en een beetje zout en peper bij en laat dit wederom heel zachtjes pruttelen totdat de saus is ingedikt en blijf goed roeren (laat niet aanbranden). Dit kan wel 30 tot 40 minuten duren. Doe er na 15 minuten een kneep kokosbloesemsiroop bij en roer deze er goed onder. Laat de saus afkoelen en doe in een of meerdere glazen potjes en bewaar deze afgesloten in de koelkast..

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl