Bloemkool-knolselderij stamppot met kaas

Home » Bloemkool-knolselderij stamppot met kaas

Bloemkool-knolselderij stamppot met kaas

Knolselderij groeit onder de grond en is familie van de wortel. De knol bevat polyacetylenen. Dit zijn chemische verbindingen met een antioxidantenwerking. 100% Gram knolselderij bevat wel 34% vitamine K. Knolselderij heeft een lage glycemische index (stijging bloedsuikerspiegel), wat een positief effect heeft op afvallen. Omdat knolselderij vrij natriumrijk is hoeft er geen zout aan worden toegevoegd.
Bloemkool bevat een enorme hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is erg belangrijk voor het immuunsysteem. De aanwezige fytonutriënten in bloemkool zijn quercetine en beta-caroteen. Fytonutriënten zijn stoffen die van nature aanwezig zijn in planten. Deze worden onderverdeeld in groepen. Quercetine behoort tot de flavonoïden en beta-caroteen behoort tot de carotenoïden. Beiden zijn antioxidanten. Beta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is o.a. belangrijk voor de gezondheid van de huid en het gezichtsvermogen. Omdat bloemkool vezelrijk is, kan het eten van deze veelzijdige groente bijdragen aan de gezondheid van de darmen.

Geschikt voor 2 personen | bijgerecht 

Ingrediënten

  • 250 Gram bloemkool
  • 250 Gram knolselderij
  • Handje verse krulpeterselie
  • 100 Gram geraspte kaas (30+) uit onze boodschappenlijst
  • Handje gehakte walnoten
  • Zwarte peper
  • Himalayazout/zeezout uit onze boodschappenlijst
  • Scheutje havermelk uit onze boodschappenlijst
  • Klontje ongezouten roomboter (optioneel)

Bereidingswijze

Snijd de bloemkool in roosjes, schil de knolselderij en snijd in blokjes. Kook de bloemkoolroosjes en knolselderijblokjes met een beetje zout 15 minuten. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Hak de peterselie fijn. Giet de bloemkool af na 15 minuten en laat deze goed uitlekken. Stamp de bloemkool met knolselderij en voeg een heel klein beetje havermelk, peper en evt. een klontje ongezouten roomboter toe. Roer er de peterselie onder. Doe de stamppot in een ovenschaal en strooi er de geraspte kaas over. Zet in de voorverwarmde oven totdat de kaas is gesmolten. Verdeel er de gehakte walnoten over.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl