Zoete aardappelschotel met prei en ei

Home » Zoete aardappelschotel met prei en ei

Zoete aardappelschotel met prei en ei

Deze zoete aardappelschotel bevat naast de zoete aardappel verschillende groenten, waaronder prei en courgette.
Prei behoort, net zoals knoflook, ui en bieslook, tot de lookfamilie. Ze dienen o.a. als smaakmakers. Winterprei heeft een iets dikkere stam dan zomerprei en is het hele jaar door verkrijgbaar. Stoffen die van nature in planten voorkomen worden fytonutriënten of fytochemicaliën genoemd. Kaempferol is een fytonutriënt en komt voor in prei. Het zit voornamelijk ik het groene gedeelte van de prei. Kaempferol kan een ontstekingsremmend effect hebben. Prei kan het best worden bewaard buiten de koelkast, op een koele, donkere plaats. .

Courgette is net zoals prei heel makkelijk te combineren met andere groenten. Courgette bevat de natuurlijke kleurstoffen zeaxanthine en luteïne. Ze hebben beiden een antioxidanten werking, net zoals de in courgette aanwezige vitamines A en C. Daarnaast bevat courgette omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren (alfa-linoleenzuur, EPA en DHA) hebben een ontstekingsremmende werking, terwijl omega 6 vetzuren (linolzuur) juist ontstekingsbevorderend zijn. Een juiste balans tussen beiden is dan ook van belang voor een goede gezondheid. Het beste is wanneer de verhouding omega 3/omega 6 tussen 1:2 en 1:4 zit. Door de westerse voeding, die teveel omega 6 vetzuren bevat, is deze balans helaas bij de meeste mensen verstoord (vaak tot wel 1:20).

Geschikt voor 4 personen | glutenvrij | vegetarisch | diner

Ingrediënten

Bereidingswijze

Kook de eieren in 5 minuten hard en laat ze een beetje afkoelen. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met een beetje zout, ongeveer 15 minuten. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de courgette in blokjes en de zoete puntpaprika in reepjes. Snijd de prei in ringetjes. Verwijder de pitjes uit het rode pepertje en snijd het fijn. Verwarm de olie in een pan en roerbak de courgette, paprika, prei en rood pepertje 10 minuten met een beetje zout en peper. Voeg de laatste 5 minuten de oregano toe. Giet de zoete aardappelen af en stamp er puree van. Schep er de groenten onder. Snijd de eieren in plakjes. Schep het zoete aardappel mengsel in een ingevette ovenschaal en leg er de plakjes ei op. Verdeel er de geraspte kaas over en zet de schotel 15 minuten in de oven.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Erasmusdomein 30
6229 GC Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl