Toetje maken met chocolade, nootjes en gedroogde vruchten
Een toetje maken met chocolade kan best op een heel gezonde manier. Met eerlijke ingrediënten kan deze chocoladerol zonder schuldgevoel worden gegeten. Om dit toetje toch een zoete twist te geven worden er medjoul dadels toegevoegd. Medjoul dadels zijn iets groter dan de gewone dadels en hebben meer smaak. Dadels zijn vezelrijk wat bijdraagt aan een goede gezondheid van de darmen. Verse dadels bevatten redelijk wat vitamine B5, B6 en B11. Vitamine B5 (pantotheenzuur) ondersteunt o.a. de werking van de bijnieren. Vitamine B6 (pyridoxine) is o.a. nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vitamine B11 oftewel foliumzuur is betrokken bij de ontwikkeling van het ruggenmerg en hersenen van een ongeboren vrucht. Ook rijkelijk aanwezig in dadels zijn kalium en koper. Het mineraal kalium is betrokken bij de regulering van de bloeddruk, geleidt zenuwprikkels en zorgt voor een goede werking van de spieren, dus ook de hartspier. Koper is een spoorelement en onmisbaar voor de ijzerstofwisseling, de aanmaak van rode bloedcellen en de gezondheid van het immuunsysteem.
Geschikt voor meerdere porties | glutenvrij | vegetarisch | nagerecht
Ingrediënten (bereidingstijd is excl. koeltijd)
- 200 Gram puur chocolade uit onze boodschappenlijst
- 60 Gram ongezouten roomboter uit onze boodschappenlijst
- 120 Gram ongebrande noten naar keuze uit onze boodschappenlijst
- 3 Medjoul dadels uit onze boodschappenlijst
- 50 Gram mangostukjes uit onze boodschappenlijst
- 20 Gram gepofte quinoa uit onze boodschappenlijst
- Beetje sinaasappelrasp
- Scheutje haverroom uit onze boodschappenlijst
- Beetje rauwe cacaopoeder
Bereidingswijze
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Breek de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie. Hak de nootjes fijn en snijd de dadels in stukjes. Doe de dadels in een keukenmachine zodat ze een plakkerige massa worden. Voeg de boter en dadels bij de gesmolten chocolade en roer het goed onder elkaar. Raps een beetje sinaasappelschil (alleen het oranje, niet het witte). Voeg bij het chocolademengsel de gehakte nootjes, gepofte quinoa, mangostukjes, sinaasappelrasp en een klein scheutje haverroom. Strooi op een stuk vershoudfolie wat cacaopoeder. Schep er het chocolademengsel voorzichtig op, strooi nog wat cacaopoeder erover zodat de hele rol er aan de buitenkant mee is bedekt. Maak er een rol van. Neem de uiteinden van de folie en draai deze tussen de vingers zodat het een groot snoepje wordt met een doorsnede van 6 à 7 cm. Plaats de rol minstens 4 uur in de koelkast. Snijd er vóór het opdienen schijven van 1,5 cm dikte van.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?