Zuurkool-pompoen schotel

Home » Zuurkool-pompoen schotel

Zuurkool-pompoen schotel

Zuurkool is ontzettend gezond omdat de gefermenteerde witte kool een probiotische werking heeft. Fermentatie gebeurt met behulp van micro-organismen, welke gisten, schimmels en bacteriën zijn. De aanwezige suikers worden omgezet in zuren. Het voedsel wordt dan als het ware voorverteerd. De smaak, geur, structuur en de houdbaarheid wordt beïnvloed op een gunstige wijze. 
Pompoen is een herfstvrucht en bevat bèta caroteen. Bèta caroteen wordt omgezet in vitamine A. De vitamines A, C en E hebben allen een antioxidanten werking en zijn aanwezig in pompoen. Ook bevat de herfstvrucht omega 3 vetzuren (alfa-linoleenzuur). Omega 3 vetzuren zouden kunnen helpen de triglyceriden (vetten in bloed) te verlagen.

Geschikt voor 3 à 4 personen | diner

Ingrediënten

  • 300 Gram zuurkool
  • 1 Pompoen
  • 400 Gram rundergehakt
  • Scheut haverroom of klontje ongezouten roomboter  uit onze boodschappenlijst
  • Handje krulpeterselie
  • 2 Sjalotten
  • 1 Rood pepertje
  • 30 Gram pompoenpitten
  • Rijstolie uit onze boodschappenlijst
  • Zwarte peper
  • Keltisch zeezout/Himalayazout uit onze boodschappenlijst

Bereidingswijze

Schil de pompoen en verwijder de pitjes. Snijd ze in blokjes. Snipper de sjalotten en verwijder de zaadlijsten van het pepertje en snijd dit heel fijn. Doe een beetje olie in een pan en fruit de sjalotten met het pepertje enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit rul met wat zout en peper. Hak de peterselie fijn en voeg deze toe en bak heel kort mee. Kook intussen de stukjes pompoen in een pan, zodat ze net onder water staan met een beetje zout gedurende 10 minuten en kook in een andere pan de zuurkool 10 minuutjes zacht in een beetje water. Giet de pompoenblokjes en zuurkool af. Laat de zuurkool goed uitlekken in een zeef of vergiet en druk er evt. het vocht iets uit. Stamp de pompoenblokjes met een stamper met een scheutje haverroom of een beetje ongezouten roomboter en schep er de zuurkool onder. Schep de helft van het groentemengsel in een ovenschaal en er bovenop het gehaktmengsel. Verdeel de andere helft van het groentemengsel over het gehakt. Zet de schaal evt. nog 10 minuten in de oven zodat alles goed warm is. Garneer met de pompoenpitten.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl