Uiensoep met tijm en laurier, overbakken met kaas

Home » Uiensoep met tijm en laurier, overbakken met kaas

Uiensoep met tijm en laurier, overbakken met kaas

Deze uiensoep kan als lunchgerecht of diner worden gegeten. Ook is het een prima voorgerecht.  Serveer dan kleinere porties.
Uien behoren tot de look- of allium familie. Ze bevatten veel vitamines en mineralen waaronder vitamine B6, B11 en vitamine C. Vitamine B6 (pyridoxine) is o.a. belangrijk voor het zenuwstelsel en de energievoorziening. Vitamine B11 (foliumzuur) is o.a. betrokken bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Vitamine C is een krachtige antioxidant en belangrijk voor de weerstand en aanmaak van collageen. Uien zijn rijk aan het mineraal kalium. Kalium is betrokken bij de geleiding van zenuwprikkels en zorgt samen met natrium voor een goede vochtbalans. Uien hebben ontstekingsremmende eigenschappen omdat ze het stofje quercetine bevatten. Quercetine is een flavonoïde (plantenstsof) en zeer krachtige antioxidant. Mogelijk kunnen uien bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en hebben ze een anti bacteriële werking vanwege het aanwezige quercetine. Ze zijn zeer vezelrijk wat bijdraagt aan een goede gezondheid van de darmen. Gezonde darmen zijn van cruciaal belang voor een gezond immuunsysteem.

Geschikt voor 6 porties | vegetarisch | lunch

Ingrediënten

Bereidingswijze

Verwarm de oven 10 minuten voor op 180/200 graden en bak het stokbrood. Snijd de uien in halve ringen. Kook het water. Laat het even koken met de bouillonblokjes en een snufje zout óf kook het water, laat het even koken en voeg de groentebouillon en een snufje zout toe. Houd de bouillon daarna net onder het kookpunt. Verhit voldoende boter of olie in de soeppan en bak de uien al roerend totdat ze goudgeel zijn. Voeg de tijm toe en peper en bak even mee. Doe er de bouillon bij en een laurierblaadje. Laat de soep 20 minuten trekken (niet koken). Snijd het stokbrood in plakken van 2 cm. Schep de soep in vuurvaste soepkoppen, leg er een plak stokbrood op en een halve plak kaas. Zet de soepkoppen in de oven totdat de kaas is gesmolten. 

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl