Spruitjes met knoflook, afgeblust met balsamico azijn

Home » Spruitjes met knoflook, afgeblust met balsamico azijn

Spruitjes met knoflook, afgeblust met balsamico azijn

Spruitjes, de een vindt ze heerlijk en de ander laat ze liever staan. Spruitjes worden meestal gekookt of gestoomd. Eenmaal gaar wordt er vaak een klontje boter en een beetje nootmuskaat aan toegevoegd. Zo worden ze veelal gegeten. Toch kunnen spruitjes op meerdere manieren worden bereid. Één ding is zeker; ze zijn heel erg gezond.
Spruitjes behoren tot de brassica- oftewel koolsoorten. Ze zijn heel rijk aan vitamine K en C. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine en o.a. belangrijk voor de bloedstolling en werkt ontstekingsremmend. Het lichaam kan zelf ook vitamine K aanmaken. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine en is zeer belangrijk voor een goede weerstand. De vitamines A, B6, B1 en B11 komen ook voor in spruitjes. De kleine groene kooltjes zijn vezelrijk wat bijdraagt aan het behoud van gezonde darmen. Ook bevatten spruitjes de mineralen mangaan, kalium en ijzer. Mangaan is onmisbaar bij het aanmaken van kraakbeen. Kalium is o.a. betrokken bij het reguleren van de bloeddruk en ijzer transporteert zuurstof via het bloed naar de cellen. Bij een ijzertekort kunnen o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen en transpireren de symptomen zijn. Spruitjes en sommige andere groene groenten bevatten alfa-liponzuur. Dit is een antioxidant die mogelijk een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Al met al genoeg redenen om spruitjes regelmatig te eten.

Geschikt voor 4 personen | bijgerecht

Ingrediënten

Bereidingswijze

Maak de spruitjes schoon en kook ze met een snufje zout 3 minuten zodat ze nog stevig zijn. Laat ze een beetje afkoelen in snijd ze doormidden. Pers de knoflookteentjes en hak de walnoten. Verwarm de olie in een pan en roerbak de spruiten enkele minuten. Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuut mee en blus af met de balsamico azijn. Dien de spruiten op en garneer met de walnoten.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl