Soep van rode bieten met zoete aardappel en selderij

Home » Soep van rode bieten met zoete aardappel en selderij

Soep van rode bieten met zoete aardappel en selderij

Rode bieten danken hun kleur aan de natuurlijke kleurstof betanine. Betanine is en krachtige antioxidant net als betalaïne, welke ook in rode bieten voorkomt. Beiden zijn bronnen van stikstofoxide. Stikstofoxide oftewel nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet. Dit kan een gunstige invloed hebben op de bloeddruk. Doch in de wetenschap is men het er niet helemaal over eens of (teveel) nitriet ook negatieve effecten kan hebben. Met mate zou het in elk een positief gezondheidseffect kunnen hebben zeker samen met de aanwezige vitamines, mineralen en polyfenolen in groente. Polyfenolen zijn fytonutriënten (plantenstoffen) welke van nature voorkomen in planten. Andere groentes die rijk zijn aan nitraat zijn o.a. spinazie, rucola en venkel. Rode bieten bevatten vitamine B11 (foliumzuur), mangaan en kalium. Ook is er in mindere mate vitamine C en B6 aanwezig en de mineralen magnesium, fosfor en ijzer. Rode bieten kunnen rauw worden gegeten maar ook gekookt. Ze zijn lekker in een salade. Ook verhit zijn ze heerlijk zoals in dit soeprecept. Rauw bevatten ze uiteraard de meeste voedingsstoffen.

Geschikt voor 4 porties | vegetarisch | diner

Ingrediënten

  • 500 Gram gekookte rode bieten uit onze boodschappenlijst
  • 250 Gram zoete aardappel (paarse schil, wit van binnen)
  • Bosje verse selderij
  • 2 Rode uien
  • Beetje citroensap
  • Stukje verse gember (1,5 cm)
  • 1 Liter water
  • 4 Eetlepels Philadelphia roomkaas uit onze boodschappenlijst
  • Rijstolie uit onze boodschappenlijst
  • Zeezout

Bereidingswijze

Schil de zoete aardappel en snijd in stukken. Snijd de rode bieten in blokjes. Snipper de rode uien en schil de gember en hak in stukken. Snijd de selderij fijn en laat een paar blaadjes heel. Verhit wat rijstolie in een soeppan en fruit de uien. Voeg de rode bieten en gember toe en bak al roerend even mee. Doe er het water bij met de zoete aardappel en een beetje zout. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Voeg na 10 minuten de klein gesneden selderij toe. Pureer de soep met een staafmixer en roer er het citroensap door. Verdeel de soep over 4 kommen of borden en schep er de roomkaas in en garneer met een paar selderijblaadjes. Lekker met roggebrood. De soep is ook geschikt als voorgerecht; neem dan kleinere porties.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl