Rettich-Andijvie stamppot

Home » Rettich-Andijvie stamppot

Rettich-Andijvie stamppot

Rettich wortels hebben de vorm van de oranje winterpenen maar zijn wit van kleur. Ze zijn langer en dikker dan winterpenen. Het is familie van de radijs. Ze zijn ook pittig van smaak maar minder dan de radijs. Rettich is rijk aan vitamine C, B11 (foliumzuur) en B6. Ook bevat de witte wortel best wel wat kalium. Kalium is o.a. betrokken bij het reguleren van de bloeddruk. Het is een beetje een vergeten groente. Dat is jammer want rettich is best wel veelzijdig in gebruik. De groente kan ook rauw worden gegeten door ze te verwerken in een salade of als snack met een lekkere, gezonde, zelfgemaakte dipsaus. Van rettich wortel kan soep worden gemaakt, ze kan worden verwerkt in ovengerechten, kan worden gekookt, gestoomd en zoals in dit recept kan het de aardappel vervangen in stamppotten. Ook is de rettich geschikt om friet van te maken. Rauw bevat rettich uiteraard de meeste voedingsstoffen.

Geschikt voor 4 personen | vegetarisch | diner

Ingrediënten

  • 1 Kilogram rettich (2 à 3 stuks)
  • 750 Gram verse andijvie of zak(ken) gesneden andijvie
  • 2 Teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 Theelepel gedroogde oregano
  • 500 Gram vegetarische gerookte spekreepjes uit onze boodschappenlijst
  • Rijstolie of ongezouten roomboter uit onze boodschappenlijst
  • (Keltisch) zeezout uit onze boodschappenlijst
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

De rettich hoeft niet geschild maar kan desgewenst wel. Snijd er halve schijfjes of blokjes van. Was de verse andijvie en snijd deze in dunne reepjes. Snipper de ui en pers de knoflookteentjes. Verhit de olie of boter in een pan bak de vegetarische spekreepjes met ui en harde lichte reepjes andijvie een paar minuten en voeg dan de donkere zachte reepjes andijvie, oregano, peper en knoflook toe en bak deze kort mee. Doe ondertussen de rettich in een pan, voeg een beetje water toe met een snufje zout en laat dit een paar minuten zachtjes koken. Giet de rettich af en stamp deze samen met het andijviemengsel tot een grove stamppot.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl