Koolvis met tomaten-pepersaus

Home » Koolvis met tomaten-pepersaus

Koolvis met tomaten-pepersaus

De koolvis oftewel Pollachius virens behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. Koolvissen zijn zoutwatervissen die in grote scholen leven. Het zijn straalvinnige vissen die voorkomen in de Atlantische Oceaan. Ze hebben een donkere rug die groen tot zwart is. Ze voeden zich met voornamelijk met vis en schaaldieren. De koolvis kan in dit recept ook worden vervangen door kabeljauw. Het visvlees van de koolvis is iets zachter en donkerder van kleur dan dat van de kabeljauw.

Tomaten bevatten het stofje lycopeen. Lycopeen is een belangrijke antioxidant die rode kleur aan de vrucht geeft. Mogelijk kan lycopeen de huid beschermen tegen zonschade. Ze zijn rijk aan vitamine C, zink, ijzer, foliumzuur, kalium en calcium. De werking van lycopeen wordt krachtiger door tomaten te combineren met een goede olie. Dit komt doordat lycopeen makkelijk oplost in olie en het lichaam het dan beter opneemt. Het lycopeen-gehalte kan tot zelfs tot 8 maal hoger zijn wanneer tomaten worden verwarmd. Wel neemt het vitamine C gehalte dan wat af. Het stofje tomatine in tomaten komt voor in onrijpe tomaten. Het is een natuurlijke gifstof. Rode, rijpe tomaten bevatten geen tomatine. Het dus verstandig om alleen rijpe tomaten te eten!! 

Geschikt voor 2 personen | glutenvrij |diner 

Ingrediënten

Bereidingswijze

Verwijder de pitjes uit het pepertje en snijd het in smalle kleine reepjes. Snijd het pepertje in ringetjes en verwijder de pitjes niet voor een wat pittigere saus. Snijd de ui in halve ringen. Vul een pannetje met water en breng het aan de kook. Zet de hittebron uit. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en aan een vork 1 minuut onder te dompelen in het water. Spoel ze af onder koud water en verwijder het vel. Snijd ze in vieren en elk partje in de helft. Verhit de olie in een pan en bak het pepertje en de ui totdat de ui glazig is. Voeg de tomaten en bak alles zachtjes een paar minuten en blus af met de balsamico azijn. Hak de koriander óf selderij en roer onder de tomatensaus. Leg de koolvisfilets in de tomatensaus met een beetje zout. Voeg een scheutje water toe en bedek de visfilets met de saus. Laat ze zachtjes gaar worden in 10 minuten. Garneer ze met een paar schijfjes citroen of limoen en desgewenst met schijfjes olijf. Serveer met eigengemaakte groentefriet van pastinaak of zoete aardappel.

.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl