Koolsalade met wortel, paprika en walnoten

Home » Koolsalade met wortel, paprika en walnoten

Koolsalade met wortel, paprika en walnoten

Deze koolsalade wordt gemaakt van witte kool of spitskool. Witte kool behoort tot een van de oudste koolsoorten. De kool kan zowel rond zijn als spits. Deze laatste wordt dan ook ‘spitskool’ genoemd. Witte kool wordt gebruikt om zuurkool te maken. Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Hiervoor is water, zout en een weckpot nodig. In afwezigheid van zuurstof zorgen bacteriën, gisten of schimmels ervoor dat biologische stoffen worden omgezet waardoor de zuurgraad, geur, smaak of uiterlijk verandert. Dit is het proces wat fermentatie wordt genoemd. Witte kool bevat veel vitamine C en K. Vitamine C is in water oplosbaar en is o.a. onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem, het behoud van gezonde cellen en weefsels en het stimuleren van collageenaanmaak.
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine en nodig voor gezonde botten en bloedvaten en de bloedstolling. Ook bevat witte kool glucosinolaten. Deze vormen een groep van in water oplosbare organische verbindingen en een groep organische verbindingen gevormd uit glucose. Eén van de glucosinolaten, welke rijkelijk aanwezig zijn in witte kool, is thiocyanaat. Thiocyanaat is een sterke antioxidant en heeft een anti-bacteriële werking. Witte kool kan rauw, gestoomd of gekookt worden gegeten. Rauw in een salade kan de kool makkelijk worden gecombineerd met andere rauwkost.

Geschikt voor 2 personen | bijgerecht

Ingrediënten

  • Halve kleine witte kool of spitskool
  • Halve winterpeen
  • 1 Rode puntpaprika
  • 1 Rode ui
  • Handje platte peterselie
  • 40 Gram walnoten
  • 3 Eetlepels mayonaise uit onze boodschappenlijst
  • 1 Eetlepel azijn
  • 2 Koffielepeltjes erythritol uit onze boodschappenlijst
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en schil de wortel. Rasp ze beiden met een rasp of in een keukenmachine. Verwijder de zaadlijsten uit de zoete puntpaprika en snijd in smalle reepjes. Snipper de ui heel fijn. Hak de walnoten en de peterselie. Meng de kool, wortel, ui en peterselie in een kom. Maak de dressing van mayonaise, azijn, erythritol en peper. Schep de dressing onder het koolmengsel en garneer met de walnoten.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl