Injera maken met teffmeel

Home » Injera maken met teffmeel

Injera maken met teffmeel

Injera is een soort wrap of pannenkoek die veel wordt gemaakt en gegeten in Oost Afrika, met name in Eritrea, Ethiopië en Somalië. Het wordt volgens een traditioneel recept gemaakt met teffmeel. Teffgraan is een glutenvrij graan. De traditionele injera heeft weinig ingrediënten. Wel wordt het deeg reeds enkele dagen van te voren gemaakt omdat het tijd nodig heeft om te fermenteren. Het gaat dan wat zurig smaken, zoals zuurdesem. Tijdens het proces ontstaan er kleine luchtbelletjes in het deeg. Er wordt eerst een ‘starter’ gemaakt. Dit is het basisdeeg wat zeker 24 uur moet rusten en liefst 2 à 3 dagen. Dan is het klaar om te gaan gebruiken. Voordat de wraps of pannenkoeken worden gebakken kan er wat zout en eventueel wat wijnsteenbakpoeder worden toegevoegd. In het originele recept zit geen ei maar sommige mensen vinden het wel lekker om dit toe te voegen. De wraps of pannenkoeken worden gegeten met verschillende groente- en/of vleesstoofschotels en salades. Leg een injera op een bord en schep er wat van de stoof of salade op. Scheur van een andere injera steeds een stukje af en neem hiermee steeds iets van de stoof of salade. De injera op het bord wordt als laatste gegeten. Deze is ook smaakvol omdat het sponzige deeg de stoof en/of salade heeft geabsorbeerd. Zo worden ze gegeten in Oost Afrika. Uiteraard kunnen ze ook worden gegeten als wrap of pannenkoek met de gewenste vulling.

Geschikt voor 4 stuks | glutenvrij | lactosevrij | veganistisch| bijgerecht

Ingrediënten

Bereidingswijze (bereidingstijd is exclusief rijstijd)

Meng het teffmeel met het water in een kom tot een pannenkoekbeslag. Dek het af met een theedoek en laat minstens 24 uur maar liefst 2 à 3 dagen fermenteren. De eerste dag op kamertemperatuur en later op een iets koelere plek. Tijdens het fermentatieproces komen er kleine luchtbelletjes in het deeg. Voeg op de dag van het bakken een klein beetje zout en eventueel wat wijnsteenbakpoeder toe. Een ei kan worden toegevoegd maar hoort niet in het tradionele recept.
Verhit wat olie in een pan en bak de injera’s ca 3 minuten aan één kant met een deksel op de pan. Laat ze niet te bruin worden. De injera is goed wanneer de bovenkant droog is. Serveer met meerdere gerechtjes zoals salade, kipcurry, groente- of runderstoof.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl