Gratin met rettich en bieslook

Home » Gratin met rettich en bieslook

Gratin met rettich en bieslook

Rettich is een voorjaarsgroente. Het is een witte wortel die de vorm heeft van de oranje winterpeen. Ze is wat dikker en langer dan de winterpeen. Het is familie van de radijs. en heeft dan ook een pittige smaak. Rettich is rijk aan vitamine B6, B11 (foliumzuur) en vitamine C. Daarnaast bevat de witte wortel redelijk wat kalium. Dit mineraal is o.a. betrokken bij het reguleren van de bloeddruk. Rettich is best wel veelzijdig in gebruik. Om die reden is het eigenlijk best jammer dat het een ‘vergeten groente’ is.. Rettich kan rauw worden gegeten; geraspt of als ingrediënt van een salade óf als snack met een eigengemaakte dipsaus . Ook is de witte wortel geschikt om te stomen, te verwerken in een stamppot en kan er soep van worden gemaakt. Vanwege de structuur eigent rettich zich ook voor het maken van friet. In dit gerecht wordt de aardappel vervangen door rettich. Rauw bevat rettich uiteraard de meeste voedingsstoffen.

Geschikt voor 4 personen | vegetarisch | diner

Ingrediënten

  • 2 à 3 Stuks rettich (1 kg)
  • 2 Theelepels gedroogde bieslook
  • 1 à 2 Eieren (1 groot of 2 kleine)
  • 1 Eetlepel citroensap
  • 1,5 Dl havermelk (bio) uit onze boodschappenlijst
  • 40 Gram walnoten
  • 150 Gram geraspte kaas uit onze boodschappenlijst
  • Snufje zeezout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de rettich desgewenst, snijd in plakken en kook deze ongeveer 10 minuten met een beetje zout en het citroensap. Giet de rettich af en laat goed uitlekken. Hak de walnoten fijn. Klop het ei met de havermelk en de bieslook. Vet een ovenschaal in met een beetje ongezouten roomboter en leg er de schijfjes rettich in. Verdeel er de helft van de kaas over, de walnoten en het eimengsel. Verdeel er dan de rest van de kaas over. Zet de ovenschaal 20 à 25 minuten in het midden van de oven. Serveer de rettich met een salade.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl