Fecesonderzoek: basis van darmtherapie

Meten = Weten. Een basisscreening van de darm met behulp van een (preventief) ontlastingsonderzoek oftewel fecesonderzoek is een krachtig diagnostisch hulpmiddel. Dit doen we in samenwerking met het laboratorium RP-Vitamino

Bij chronische en vage maag-darmklachten en/of vermoeidheid, huidklachten en hormonale stoornissen geeft dit onderzoek snel aan of deze veroorzaakt worden door een verstoorde darmflora, een verzwakt immuunsysteem, ontstekingen en/of een voedselallergie. Op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt bepaald welke darmtherapie toegepast kan worden om de oorzaak van de klachten te verhelpen.

Wanneer fecesonderzoek

Dit programma bestaat eigenlijk uit een combinatie van onderzoeken en testen. Deze combinatie biedt een overzicht van de functie en samenstelling omtrent de inhoud van de darm. Daarnaast wordt er ook een duidelijk beeld gevormd van de kwantitatieve samenstelling betreffende de darmflora. 

Het fecesonderzoek wordt aanbevolen bij klachten die een relatie kunnen hebben met een verstoring van de darmfunctie & flora, zoals:

 • intolerantie of een allergie, waaronder ook een lactose intolerantie;
 • hoofdpijn die steeds weer terugkeert;
 • (chronische) vermoeidheid
 • problemen met de huid;
 • hyperactiviteit (ADHD);
 • maag- en darmproblemen zoals diarree, buikkramp of winderigheid;
 • slechte opname van voedingsstoffen en mineralen;
 • stoornissen in de (suiker)stofwisseling;
 • verlaagde afweer of immuniteit terugkerende infecties.

Op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt bepaald welke vervolgonderzoeken nodig zijn en welke behandeling toegepast kan worden om de oorzaak van de klachten te verhelpen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het noodzakelijk kan zijn om na de start van de behandeling opnieuw ontlastingsonderzoek te doen als tussentijdse controle en/of eindcontrole/nacontrole.

Fecesonderzoek

Fecesonderzoek

Onderdelen ontlastingonderzoek

De basisscreening darm (ontlastingsonderzoek) bestaat uit de volgende onderdelen:

pH-waarde

Deze waarde geeft zicht op de stofwisselingsprocessen in de darm. Een hoger dan normale waarde geeft een overgroei van aërobe bacteriën aan, vooral Enterococcen en Enterobacteriën. Een verlaagde waarde is een indicatie voor een te grote productie van vrije vetzuren

Consistentie en kleur

De structuur en kleur van de ontlasting geeft informatie over de kwaliteit van de ontlasting. Afwijkende waardes geven bijvoorbeeld aanwijzingen over verteringsproblemen of verdenking op aanwezigheid van parasieten in de darm.

Spijsvertering

De spijsverteringsresten die in de ontlasting worden gevonden: zetmeel, spiervezels en vetzuren. Deze geven inzicht in de effectiviteit van de vertering.

Residente flora

Dit zijn de goede bacteriën die vele functies hebben in ons lichaam. Van vijf belangrijke soorten bacteriën wordt de hoeveelheid bacteriën per gram ontlasting gemeten.

Transiënte flora

De ‘slechte’ darmbacteriën. Als er in de darm overlast is van een of meerdere slechte bacteriën dan wordt door middel van het onderzoek aangegeven hoeveel slechte bacteriën er per gram ontlasting aanwezig zijn.

Pathogenen / ziektemakers

Eventuele aanwezigheid van gisten (denk aan Candida) en schimmels wordt bepaald.

Dysbiose

Dit getal geeft de mate van disbalans in de darmflora aan.

Virulente factoren

Dit zijn stoffen die afgescheiden worden door een deel van de aanwezige bacteriën. Deze kunnen ziekmakende eigenschappen hebben, met name door de afvalstoffen die worden gevormd. Hier kunnen de lever en darmwand van te lijden hebben.

Secretorisch IgA en Beta-defensin 2

Deze stoffen maken onderdeel uit van de afweerreactie. Door afvalstoffen, parasieten, bacteriën, virussen, slechte voeding en schimmels kan het slijmvlies in de darm beschadigd raken. De hoeveelheid Secretorisch IgA en Beta-defensin 2 geeft informatie over de afweerreactie in de darmen en indirect ook over belastende factoren in de darm. Beta defensin 2 waardes verhoogd betekent vaak een inflammatoire darmziekten zoals Colitis ulcerosa of het lekkende darm syndroom.

Alfa-1-antitrypsine

Dit zegt iets over de aanwezigheid van ontstekingen in de darm. Is deze waarde verhoogd dan ontstaat meestal een hyper permeabele darm.

EPX

Dit is een eiwit dat vooral aanwezig is bij voedingsafhankelijke ontstekingen. Het is dus een indicator voor voedingsallergieën en/of voedingsovergevoeligheid. Bij een verhoogde waarde moet hier verder bloedonderzoek naar gedaan worden.

How2behealthy werkwijze

De Basisscreening darm is optioneel onderdeel van onze  How2behealthy programma'sVia het tegoed binnen de programma's kan dit onderzoek als extra diagnostisch hulpmiddel worden ingezet. Ook kan het onderzoek als losse dienst afgenomen worden. De uitkomsten van het fecesonderzoek worden in het individuele programma op maat meegenomen. 

U ontvangt een Feces testkit en uw consulent vult het aanvraagformulier voor u in. Instructies voor het fecesonderzoek vindt u hier

Kosten

 • De test kost €259 inclusief €10 laboratorium verwerkingskosten en een therapievoorstel. Tevens aan te schaffen in onze webshop hier

   

 • Bij inzet zonder programma: om de uitslag en dit therapievoorstel te bespreken wordt een persoonlijk of telefonisch consult geadviseerd. Bij te boeken via de webshop. Meerprijs slechts €25. Hiertoe behoren voeding, levensstijl en (optioneel) suppletie adviezen. Reken voor een effectieve darmtherapie wel op aanvullende kosten voor aankoop van enkele voedingssupplementen. Deze zijn in onze praktijk en webshop verkrijgbaar.

 • We plannen dit consult op moment dat u het darmonderzoek aanvraagt, zodat we u kunnen inplannen als de resultaten bekend zijn. Dit duurt meestal maximaal 10 werkdagen.

How2behealthy bij RTLZ

Gepersonaliseerde gezonde weekmenu's

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl