Brood bakken met vlozaadvezels

Home » Brood bakken met vlozaadvezels

Brood bakken met vlozaadvezels

Het meeste brood wordt gebakken met tarwemeel. Tarwe heeft niet meer de voedingswaarde wat het behoort te hebben. Er is de laatste 50 jaar helaas teveel geknoeid met dit graansoort. Het geeft ook een opgeblazen gevoel en is niet heel gezond voor de mens. Omdat de meeste mensen graag brood eten kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een graansoort met een minder hoge glycemische index (snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt) zoals rogge en spelt, zodat overgewicht kan worden voorkomen. Ook kan er worden gekozen voor glutenvrije granen zoals haver en boekweit. Dit brood wordt gebakken met boekweitmeel of amarant en vlozaadvezels. Vlozaadvezels oftewel psylliumhusk zijn gefilterde zaadjes van de plantago afra of plantago ovata van het weegbree-geslacht. Door het filteren blijven de vezels over. Deze bevorderen de gezondheid van de darmen. Vlozaad werkt verzadigend, wat gezond afvallen stimuleert en verlaagt de glycemische index van de maaltijd. Dit is een brood met een hoge voedingswaarde en verantwoorde ingrediënten.

Geschikt voor 1 brood | bijgerecht | glutenvrij

Ingrediënten 

 • 170 Gram zonnebloempitten
 • 85 Gram boekweitmeel of amarant uit onze boodschappenlijst
 • 180 Gram havervlokken uit onze boodschappenlijst
 • 2,5 Eetlepels chiazaad
 • 115 Gram lijnzaad
 • 1 Theelepel speculaaskruiden uit onze boodschappenlijst
 • 4 Eetlepels vlozaadvezels oftewel psylliumhusk
 • 1 Theelepel (Keltisch) zeezout uit  onze boodschappenlijst
 • 1 Eetlepel koudgeslingerde honing of een paar kleingesneden vijgen of dadels
 • 3,5 Eetlepels rijstolie of kokosolie uit onze boodschappenlijst
 • 440 Ml water

Bereidingswijze (bereidingstijd is excl. rusttijd deeg)

Neem een beslagkom en doe er de zonnebloempitten, het lijnzaad, meel, havervlokken, chiazaad, vlozaad, zeezout, speculaaskruiden en dadels of vijgen in wanneer u deze gebruikt i.p.v. honing. Meng alles goed onder elkaar. Vul een pannetje met het water en verwarm dit maar laat het niet koken. Voeg de rijstolie of kokosolie toe. Laat wanneer u kiest voor kokosolie deze smelten in het water. Los, wanneer u honing gebruikt, deze er roerend in op. Giet het water bij het droge mengsel in de beslagkom en maak er een mooi dik beslag van. Vet een cakevorm in of bekleed deze met bakpapier en verdeel er gelijkmatig het beslag in en druk het stevig aan met de bolle kant van een lepel. Laat het minstens 2 uur rusten op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats de cakevorm in het midden van de oven op de bakplaat en bak het brood 20 minuten. Neem het brood er even uit en bekleed de bakplaat met bakpapier, draai het brood om en verwijder de cakevorm. Laat het brood nog 40 minuten bakken. Laat het brood helemaal afkoelen alvorens het aan te snijden. Het brood kan afgesloten ongeveer 5 dagen worden bewaard. Invriezen is ook mogelijk.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl