Bossche bol op gezonde wijze

Home » Bossche bol op gezonde wijze

Bossche bol op gezonde wijze

Een Bossche bol, wie lust dat niet? Een Bossche bol is ook heerlijk maar wordt standaard gemaakt met tarwebloem. Tarwe is niet gezond. Tarwe bevat gluten en omdat er in de loop der jaren teveel mee is geknoeid heeft het nauwelijks nog voedingswaarde. In tarwekorrels zit tarwekiem oftewel WGA (Wheat Germ Agglutinin). Tarwekiem kan reeds in kleinen hoeveelheden voor nadelige gezondheidseffecten zorgen. Tarwe heeft een hoge glycemische index (stijging van bloedsuikerspiegel) en geeft een opgeblazen gevoel. In dit recept worden de Bossche bollen gemaakt van eiwitten. Ook is de slagroom vervangen door kokosmelk en zijn er gezonde zoetmiddelen gebruikt. Al met een een gezonde Bossche bol, die past bij een gezonde leefstijl!

Geschikt voor 6 bollen | gebak

Ingrediënten

Voor de bollen

Voor de vulling

Bereidingswijze

Zet 24 uur van tevoren het blikje kokosmelk in de koelkast. Verwarm de oven op 180 graden. Neem de eieren en splits de dooiers van de eiwitten. Dit kan door de eieren voorzichtig te breken boven een kom en te zorgen dat de dooier in de schaal blijft zitten en het eiwit in de kom loopt. De eieren kunnen ook worden gebroken in een soepbord zodat de dooier heel blijft. Neem een lege plastic fles. Knijp erin en houd deze voorzichtig tegen de dooier. Knijp minder hard in de fles en zuig zo de dooier op. Er mag helemaal niets van eigeel in de eiwitten achter blijven. Voeg het vanille poeder, wijnsteenbakpoeder, beetje zout en erythritol of kokosbloesemsuiker toe en klop de eiwitten goed stijf met een mixer. Wanneer het bovenstaande niet goed gebeurd lukken de bollen niet! Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en smeer lichtjes in met wat rijstolie met een kwast. Schep met een lepel 6 gelijke hoopjes geklopte eiwitten op het bakpapier. Laat de bollen ongeveer 25 minuten in de oven. Controleer af en toe want ze mogen niet te bruin worden. Maak vlak vóór gebruik het blikje kokosmelk voorzichtig open, zonder te schudden. Giet het waterige deel eraf. Doe de rest in een kom met de erythritol of kokosbloesemsuiker en klop met de mixer. Het duurt iets langer dan het kloppen van slagroom, dus geeft u niet op na een paar minuten. Zet in de koelkast terug totdat u de bollen gaat vullen.
Als de bollen klaar zijn laat ze dan heel goed afkoelen. Doe de chocolade in een kom en zet op een pan met kokend water. Let er wel op dat het een hittebestendige kom is. Laat de chocolade zo langzaam smelten. Maak in de platte onderkant van de bollen 2 gaten. Doe de kokosroom in een spuitzak en vul er zo de bollen mee. Zet de bollen op een schaal met een schoon vel bakpapier. Giet er voorzichtig de chocolade over en laat uitharden. Zet de bollen in de koelkast tot gebruik. Ze kunnen maximaal twee dagen worden bewaard in de koelkast.

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl