Aspergesalade met venkel

Home » Aspergesalade met venkel

Aspergesalade met venkel

Asperges kunnen warm worden gegeten maar er kan ook een aspergesalade van worden gemaakt. Ze worden ook wel 'het witte goud' genoemd. De witte asperges zijn wit omdat ze onder de grond groeien. Ze maken geen bladgroen aan omdat ze het daglicht niet zien. Groene asperges groeien boven de grond en zijn om die reden groen. Dit komt door het proces dat 'fotosynthese' wordt genoemd. Beide varianten zijn erg gezond maar de groene net iets meer omdat bladgroen veel gezondheidsvoordelen heeft voor de mens. Zowel witte als groene asperges bevatten de antioxidant glutathion. Glutathion is zeer belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Het heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Tekorten aan glutathion kunnen ontstaan doordat men minder ervan gaat aanmaken. Dit gebeurt wanneer men ouder wordt en wanneer de oxidatieve belasting te hoog is. Dit wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Oxidatieve stress kan ontstaan door o.a. te lang blootstaan aan psychische of lichamelijke stress, luchtvervuiling, roken, teveel alcoholgebruik, medicatie, te intensieve sportbeoefening en overgewicht. Asperges zijn vezelrijk en kunnen vochtafdrijvend werken. Verder bevatten asperges foliumzuur, vitamine K en C. Ook bestaat er de paarse variant, welke eveneens boven de grond groeit. Paarse asperges zien we niet vaak in de winkel. Ze smaken iets zoeter en bevatten geen bitterstoffen.

Geschikt voor 4 personen | lunch

Ingrediënten

Bereidingswijze

Schil de asperges en verdeel ze in vieren. Kook ze met zout totdat ze beetgaar zijn en laat ze afkoelen. Bewaar een beetje kookvocht. Kook de eieren half hard in 5 minuten en laat eveneens afkoelen. Verwijder de uitstulpingen van de venkel, snijd hem in vieren en verwijder het harde binnenste deel. Snijd de venkel in heel dunne plakjes. Wok de venkel een paar minuten in rijstolie, neem uit de pan en leg op een bordje.
Maak een dressing van de mayonaise, kookvocht van asperges, zwarte peper en fijn gehakte bieslook en houdt een beetje bieslook achter.
Schep in een kom de asperges met de venkel voorzichtig onder elkaar en roer de dressing er doorheen.
Leg de veldsla op de borden en verdeel er het aspergemengsel over. Deel de eieren in vieren, leg op de salade en garneer met de rest van de verse bieslook. Serveer de salade met crackers of roggebrood uit onze boodschappenlijst

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl