Toast met mozzarella en tomaat uit de oven
Toast wordt meestal bereid met wit- of tarwebrood. Met tarwe is in de loop der jaren teveel geknoeid. Het graan bevat nauwelijks nog voedingsstoffen, zorgt voor ontstekingsreacties en geeft een opgeblazen gevoel. Ook bevat het redelijk wat fytinezuur oftewel inositolhexafosfaat. Fytinezuur kan de opname van bepaalde mineralen bemoeilijken Tarwe is o.a. om deze redenen niet de meest gezonde keuze. Een iets betere keuze is speltbrood of spelt/boekweit brood.
Tomaten zijn heel gezond vanwege het stofje lycopeen. Lycopeen is een krachtige antioxidant en geeft de tomaat de rode kleur. Het kan bescherming bieden tegen zonschade. Lycopeen werkt krachtiger in combinatie met een goede olie omdat de olie lycopeen makkelijker oplost waardoor het beter kan worden opgenomen door het lichaam. Verwarmd zijn tomaten nog iets gezonder omdat het lycopeen-gehalte dan zelfs tot 8x hoger kan zijn. Enkel neemt dan het vitamine C gehalte, waar tomaten ook rijk aan zijn, iets af.
Geschikt voor 2 personen | vegetarisch | lunch
Ingrediënten
- 4 Sneetjes spelt brood uit onze boodschappenlijst
- 2 Bollen mozzarella uit onze boodschappenlijst
- 2 Tomaten
- 1,5 Eetlepel olijfolie uit onze boodschappenlijst
- 50 Gram veldsla
- ¼ Komkommer
- 1 Theelepel balsamico azijn uit onze boodschappenlijst
- Halve theelepel kokosbloesemsuiker uit onze boodschappenlijst
- Paar blaadjes basilicum
- Zwarte peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de sneetjes brood kort in een broodrooster zodat ze een klein beetje knapperig zijn. Snijd de tomaten in halve plakjes en de mozzarella in dunne plakken. Bestrijk 1 kant (onderkant) van het brood met een beetje olie. Leg de plakken mozzarella op de andere kant van de sneetjes brood en daarop de halve plakjes tomaat. Sprenkel een beetje olijfolie over de tomaten en doe er wat zwarte peper op uit de molen. Leg de sneetjes met de kant met de olie op een bakplaat met bakpapier of in een ovenschaal en zet ze 10 minuutjes in de oven. Snijd de komkommer in kwart schijfjes en meng ze onder de sla. Maak een dressing van 1 eetlepel olijfolie, de balsamico azijn en kokosbloesemsuiker. Verdeel de sla over 2 borden en druppel er de dressing over. Leg de toast op de borden en garneer ze met wat blaadjes basilicum.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?