Zeekraal met zalm en tomaatjes uit de wok

Home » Zeekraal met zalm en tomaatjes uit de wok

Zeekraal met zalm en tomaatjes uit de wok

Zeekraal is een landplantje dat groeit op stranden of tussen mangroven. Het heeft een zilte smaak omdat het tijdens de groei zout opneemt. Zeekraal bevat wel wat jodium maar is geen rijke jodiumbron. Het wordt vaak verward met zeewier dat wel veel jodium bevat. Zeekraal is een goede calciumbron. Het voordeel van koken met zeekraal is dat er geen zout meer hoeft worden toegevoegd aan het gerecht.
Zalm behoort tot de vette vissoorten. Deze bevatten de vis vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). EPA en DHA hebben een gunstig effect op de bloeddruk en kunnen daardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Zalm bevat zoals de meeste andere vissoorten vitamine B12. Vitamine B12 is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en het maken van DNA. Ook stimuleert vitamine B12 de aanmaak van rode bloedcellen die ervoor zorgen dat zuurstof in het bloed wordt getransporteerd. Vermoeidheid, oorsuizen, evenwichtsstoornissen en hartkloppingen kunnen duiden op een tekort van deze vitamine. Een goede reden om minstens 1 keer per week vette vis te eten. Een betere keuze is wilde zalm omdat deze vrij rondzwemt, zelf zijn voedsel zoekt en geen antibiotica krijgt toegediend. Kweekzalm zit veelal in kooien welke vaak te klein zijn en wordt daardoor gestresst. Ook krijgt kweekzalm meestal antibiotica toegediend. Door het toedienen van plantaardig voedsel, wat voor het grootste deel wordt gegeven, is deze wat bleker van kleur. Vaak wordt er bijgevoerd met synthetische pigmenten om op die manier toch een mooie diep roze kleur aan de zalm te geven. Gelukkig zijn er ook kwekers die wel kiezen voor een zo gezond mogelijk, kwalitatief goed product en niet op deze manier te werk gaan. 

Geschikt voor 2 personen | diner

Ingrediënten

  • 250 Gram (wilde) zalmfilet uit onze boodschappenlijst
  • 100 Gram zeekraal
  • 2 Rode uien
  • 2 Teentjes knoflook
  • 8 Cherry tomaatjes
  • Sap van een halve citroen
  • Handje pijnboompitten
  • Rijstolie uit onze boodschappenlijst
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

Snijd de zalm in iets grotere stukken. Pers de knoflooktenen , snijd de uien in ringen en halveer de tomaatjes. Roerbak in de rijstolie een paar minuten de ui en knoflook en voeg de zalm toe met zeekraal en roerbak alles nog enkele minuten. Voeg wat peper toe, de halve tomaatjes en het citroensap. Zet het vuur wat hoger en schep alles voorzichtig om totdat het meeste vocht is verdampt. Verdeel over 2 borden en garneer met de pijnboompitten.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl