Vissoep met kabeljauw, diverse groenten en kruiden

Home » Vissoep met kabeljauw, diverse groenten en kruiden

Vissoep met kabeljauw, diverse groenten en kruiden

Deze vissoep wordt bereid met kabeljauw, groenten en verschillende kruiden en specerijen. Eén van de specerijen is komijn. Komijn behoort tot de schermbloemenfamilie. De zaden worden als specerij gebruikt. Komijn groeit op een zanderige bodem en heeft zon nodig om goed te kunnen groeien. Oorspronkelijk is komijn afkomstig uit Turkije, Syrië, India en Iran. Vanaf de maand augustus kunnen de zaadjes worden geoogst. Gemalen komijnzaadjes worden ook wel djinten genoemd. Komijn smaakt een beetje anijs-achtig. Komijn is vezelrijk wat kan bijdragen aan een goede darmgezondheid en een verzadigend gevoel. Het is rijk aan vitamine B1, B6 en bevat ook wat vitamine C. Verder bevat deze kruidige specerij ook redelijk wat aan mineralen, waaronder ijzer, kalium, calcium, magnesium, koper en zink. Vooral ijzer, magnesium, koper en calcium zijn rijkelijk aanwezig in komijn.
IJzer is o.a. belangrijk voor het vormen van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van de rode bloedcellen, welke zuurstof transporteren door het lichaam. 
Magnesium, ook wel het anti-stress mineraal genoemd, is o.a. betrokken bij de aanmaak van botweefsel en onmisbaar voor de cholesterolstofwisseling en de spiersamentrekking (ook de hartspier). Regelmatige blootstelling aan stress, intensief sporten en veel en zwaar werk zorgt voor veel verbruik van magnesium. Ook bepaalde medicatie kan voor verminderde opname van dit mineraal zorgen. Een tekort aan magnesium maakt de mens stress gevoeliger.
Koper is belangrijk voor een goed werkend afweersysteem. Het  mineraal is o.a. betrokken bij de vorming van bindweefsel en haarpigment.
Calcium zorgt voor een goede botdichtheid. Het is daarom belangrijk voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit.
Lekker met roggebrood met ongezouten roomboter.
De soep kan als lunch en diner worden gegeten. Uiteraard ook als voorgerecht. Neem dan gewoon iets minder.

Geschikt voor 2 personen | lunch

Ingrediënten

 • 3 Tomaten
 • 2 Gele paprika’s
 • 2 Sjalotten
 • 2 Knoflookteentjes
 • 2 Theelepels rijstolie uit onze boodschappenlijst
 • Halve liter water
 • 1 Eetlepel paprikapoeder mild
 • Halve theelepel tijm
 • Halve theelepel gemalen komijn uit onze boodschappenlijst
 • 2 Stuks kabeljauwfilet (200 gr)
 • 2 Eetlepels citroensap
 • Handje verse platte peterselie
 • Zwarte peper
 • (Keltisch) zeezout uit onze boodschappenlijst

Bereiden

Kruis de tomaten in. Kook in een pannetje wat water en neem het van de hittebron zodra het kookt. Dompel de tomaten erin totdat het vel begint los te laten. Spoel ze af onder koud water en ontvel ze. Snijd ze in vieren en verwijder de zaadlijsten. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in kleine blokjes. Pel de sjalotten, snijd ze in halve ringen en pers de knoflookteentjes. Verhit de olie en fruit hierin de sjalotten en voeg na 1 minuut de knoflook toe. Doe er de paprikablokjes, water, paprikapoeder, komijn, tijm, peper en zout bij en kook de soep zachtjes 10 à 12 minuten. Snijd op een plank de kabeljauw in stukken en besprenkel met het citroensap. Voeg ze samen met de tomaten toe aan de soep en laat nog 5 minuutjes zachtjes koken. Hak de verse peterselie fijn en roer deze door de soep. 

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl