Veroudering vertragen deel 2: voor altijd jong

Home » Veroudering vertragen deel 2: voor altijd jong

Veroudering vertragen – deel 2

In deel 1 van Veroudering vertragen hebben we laten zien welke zaken een groot aandeel hebben in het versnellen van het verouderingsproces met als logisch gevolg versnelde huidveroudering. We hebben daarin reeds een aantal tips gegeven hoe huidveroudering is te vertragen.
In dit artikel willen we aantonen hoe overbelasting van de alvleesklier en belasting van het stress-systeem van invloed kunnen zijn op versnelde veroudering.
Verderop in dit artikel belichten we de gevaren van bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten en komen natuurcosmetica en nutricosmetics aan de orde. Wie 'voor altijd jong' door het leven wil gaan kan met een gezondere leefstijl en het gebruiken van producten met de juiste ingrediënten zeer goede resultaten behalen.

Overbelasting van de alvleesklier

1. Stijging bloedsuikerspiegel

Na het eten stijgt je bloedsuikerspiegel. Hoe snel hangt af van wat je eet. Door de stijging van de bloedsuikerspiegel reageert de alvleesklier met het aanmaken van insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel laag houdt.  De alvleesklier corrigeert dus door insulineproductie het glucosegehalte in je bloed. Dat mag immers niet te hoog zijn. Dit gebeurt elke keer nadat je iets eet. Eet je voeding met een hoge GI waarde (Glycemische Index = snelheid van stijging van de bloedsuikerspiegel) en doe je dit vele malen per dag dan heeft de alvleesklier het zwaar te verduren.
Een alvleesklier die om de paar uur insuline moet aanmaken raakt na een aantal jaren overbelast en kan dan steeds minder insuline produceren. Het gevolg is dat de bloedsuikerspiegel te hoog blijft. Zo ontwikkelt zich sluipend Diabetes Type 2. De lichaamscellen zijn ongevoeliger voor het hormoon geworden en dat noemt men insulineresistentie.

2. Kort verzadigingsgevoel en hogere vetopslag

Een ander nadeel van voeding met een hoge GI waarde is dat het verzadigingsgevoel maar van korte duur is. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel ook weer snel en kondigt het hongergevoel zich gauw weer aan. Zo is de cirkel rond.  Voeding met een hoge GI waarde is o.a. brood (vooral wit en tarwe), tarwepasta, suikerrijke voeding en witte rijst. Zie ook onze blog Koolhydraat-arm of niet?. Voeding met een lage GI waarde (langzame stijging van de bloedsuikerspiegel) is o.a. groente (vooral rauw), fruit, noten en vis.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt er ook voor dat er meer vet wordt opgeslagen. Dit omdat insuline ook als taak heeft een reservevoorraad aan te leggen. Dat kan leiden tot overgewicht. Een hoge insulinespiegel zorgt ook voor het vasthouden van water en zout in ons lichaam.

Voor het behoud van een gezonde alvleesklier is het dus belangrijk om voeding te kiezen met een lage GI waarde. Beweeg ook elke dag matig en zorg voor weinig stress.
Een overbelaste alvleesklier gaat vaak gepaard met symptomen als vermoeidheid, nervositeit en stressgevoeligheid en draagt daardoor bij aan vroegtijdige veroudering.

Te hoge belasting van het Stress-systeem

Ons stress-systeem kan behoorlijk overbelast raken, door een constante hoge werkdruk, het ons teveel laten opjagen en teveel te willen op één dag. We hebben net kunnen lezen dat een verhoogde bloedsuikerspiegel het verouderingsproces versnelt. Stress zorgt voor aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Deze 2 hormonen verhogen de bloedsuikers. Deels doordat er AGE’s ontstaan.  AGE’s zijn suiker-eiwitverbindingen die je bindweefsel aantasten. Gebeurt dit direct onder de huid dan ontstaan er rimpels, zie blog Stress-symptomen: herken jij ze?

Naarmate we ouder worden neemt de productie van DHEA af. De bijnier maakt dit hormoon aan waaruit ons lichaam geslachtshormonen en het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Door stress neemt deze productie nog meer af. Een verhoogd cortisol-gehalte en verlaagd serotonine-gehalte kunnen bijdragen aan het afnemen van je spiermassa en meer vetopslag in je buik. Een laag serotonine-gehalte tast je weerstand aan waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Stress versnelt duidelijk het verouderingsproces.

De gevaren van bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten en cosmetica

Huidverzorgingsproducten en cosmetica bevatten vaak talloze ingrediënten. Het is daarom belangrijk om ook van deze producten de etiketten zorgvuldig te lezen. Tegenwoordig worden er wel steeds meer gezonde stoffen, zoals hyaluronzuur, aan crèmes, zeep en douchegel toegevoegd. Helaas blijven de stofjes die meer kwaad dan goed doen voor de huid er dan nog steeds in zitten. Veel anti-aging producten bevatten ingrediënten die juist huidveroudering stimuleren. Chemische bestanddelen kunnen op de langere termijn schade toebrengen aan de gezondheid. Ook kunnen ze de hormoonhuishouding verstoren. Want vergeet niet dat deze gevaarlijke stofjes ook via de huid in de bloedbaan terechtkomen. Bovendien kunnen kunstmatige geurstoffen (flataten) allergische reacties teweegbrengen.

Wanneer je een huidverzorgingsproduct koopt let er dan zoveel mogelijk op dat de volgende ingrediënten er NIET in voorkomen:

 • Parabenen
 • Minerale oliën en petroleum derivaten (waaronder vaseline en parafine)
 • Propyleenglycol (PEG)
 • Lanoline
 • Sodium Lauryl/Laureth Sulfate oftewel SLS/SLES
 • Siliconen
 • Phenoxyethanol
 • (Kunstmatige) parfums
 • Triclosan
 • Synthetische toevoegingen of hulpmiddelen zoals schuimmiddel. Vermeld als DEA, MEA of TEA achter de toevoeging.
  Synthetische kleurstoffen op basis van koolteer.

Ga voor meer en uitgebreidere informatie naar http://www.cosmetictester.nl/

Natuurcosmetica

In natuurcosmetica zitten alleen natuurlijke ingrediënten. Deze zijn veel beter voor de huid en leiden ook beduidend minder tot allergische reacties.
Neem voor informatie hierover en producten eens een kijkje op de website van Dr. Baumann http://www.natuurlijke-huidverzorging.com/ en voor gezichtsbehandelingen met uitsluitend natuurlijke producten http://schoonheidssalongianluca.nl/producten-dr-baumann/.

Mad Hippie producten zijn natuurlijke huidverzorgingsproducten van hoogwaardige kwaliteit.  Door de hoge concentratie anti-aging ingrediënten zijn ze zeer effectief voor de (ouder wordende) huid en kunnen ze veroudering vertragen. Ze bevatten o.a. peptiden, appelstamcellen, vitamines en AHA’s (alpha hydroxy acids).
Bent u geïnteresseerd in Mad Hippie producten of wilt u meer productinformatie bezoek dan onze webshop .

Nutricosmetics

 

In deel 1 van Veroudering vertragen hebben we al een korte uitleg gegeven over nutricosmetics. Het is namelijk belangrijk om naast gezonde voeding de huid van binnenuit te voeden en te beschermen. Omdat we door stress, verkeerde eetgewoonten en medicijngebruik soms te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen of ze worden afgebroken. Denk bij afbraak van voedingsstoffen ook vooral aan roken en alcoholgebruik. Al onze organen worden gevoed door voedingsstoffen en daar hoort onze huid als grootste orgaan bij. Bij tekorten ontstaan er rimpels en vaak ook huidaandoeningen. Enkele voorbeelden van nutricosmetics zijn vitamine C en E, groene thee capsules, wild yam, collageen peptiden en hyaluronzuur.

In het vorige artikel hebben hyaluronzuur onder de loep genomen. In dit deel 'voor altijd jong' belichten we de positieve effecten van groene thee op onze huid.

Groene thee

Groene thee bevat veel polyfenolen (in planten aanwezige chemische verbindingen). Dit zijn krachtige antioxidanten. Gedroogde groene thee bevat van deze polyfenolen ongeveer 35%. Dit zijn overwegend catechines. Van antioxidanten is bekend dat ze bescherming bieden tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen bevorderen het verouderingsproces omdat ze schade kunnen aanrichten aan onze lichaamscellen. Catechines dragen o.a bij aan wondheling. Ze bieden bescherming tegen zonnebrand en hebben een positief effect op de structuur van de huid. Ook het op de huid aanbrengen van groene thee kan tekenen van huidveroudering tegengaan. Vermindering van bestaande rimpels is niet bewezen. Wel blijkt uit testen dat bij een hogere concentratie de huid elastischer wordt door toename van elastine. Groene thee zou bijdragen aan het afremmen van het afbreken van het bindweefsel (collageen) tussen de cellen door MMP's. MMP’s zijn Matrixmetalloproteases die een groep enzymen vormen die voor de afbraak van bindweefsel zorgen.

Groene thee werkt ook kalmerend voor de huid en ontstekingsremmend door de eerder genoemde aanwezige polyfenolen. Drink tenminste 4 kopjes groene thee per dag voor een goed resultaat. Groene thee capsules zijn meer geconcentreerd en hebben daardoor meer effect.

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl