Tomatenspread als ontbijtbeleg

Home » Tomatenspread als ontbijtbeleg

Tomatenspread als ontbijtbeleg

Het meeste kant-en-klaar ontbijtbeleg bevat ongezonde ingrediënten. Te denken valt hierbij o.a. aan suikers, conserveermiddelen en smaakversterkers. Om er zeker van te zijn dat ontbijtbeleg enkel gezonde ingrediënten bevat, kan men dit het beste zelf maken. Omdat de meesten  ’s ochtends in tijdnood zitten is zelf maken veelal niet de eerste keuze. Er kan dan worden gekozen om het reeds de avond van tevoren te maken of om het te bereiden op vrije ochtenden of in het weekend. Deze tomatenspread kan eventueel reeds in de avond worden bereid maar komt het meeste tot zijn recht qua smaak wanneer deze kort na bereiding wordt gegeten. Tomaten zijn rijk aan vitamine C, zink, ijzer, foliumzuur, kalium en calcium. Ze bevatten het stofje lycopeen. Dit is een belangrijke antioxidant die rode kleur aan de vrucht geeft. Mogelijk kan lycopeen de huid beschermen tegen zonschade. Gecombineerd met een goede olie, is de werking van lycopeen krachtiger, doordat lycopeen makkelijk oplost in olie en het lichaam het dan makkelijker opneemt. Verwarmd zijn tomaten zelfs nog gezonder. Het lycopeen-gehalte kan dan zelfs tot 8 maal hoger zijn. Wel neemt het vitamine C gehalte dan iets af. Het stofje tomatine in tomaten is een natuurlijke gifstof die voorkomt in onrijpe tomaten. Rode, rijpe tomaten bevatten geen tomatine. Om die reden is het dus verstandig om alleen rijpe tomaten te eten!! 

Geschikt voor 4 porties | ontbijt 

Ingrediënten

  • 4 Rode tomaten
  • 1 Knoflookteentje
  • 3 Eetlepels extra vierge olijfolie uit onze boodschappenlijst
  • Paar blaadjes verse basilicum
  • Sap van halve limoen
  • Beetje zwarte peper
  • Snufje Himalayazout
  • 4 Zwarte olijven (optioneel)

Bereidingswijze

Deel de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en pers het knoflookteentje. Doe de tomaten met basilicum, limoensap, peper en zout in een keukenmachine en maal tot een grove massa. Snijd de olijven in ringetjes of wanneer ze eerst ontpit moeten worden, in kleine stukjes. Doe de tomatenspread in een schaaltje.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl