Hartige muffins met broccoli en havermout

Home » Hartige muffins met broccoli en havermout

Hartige muffins met broccoli en havermout

Hartige muffins of cupcakes zijn heerlijk als lunch maar kunnen ook als diner worden gegeten bij zoete aardappel- of andere groentefriet. De broccoli, tomaat, kruiden en ei maken deze muffins hartig. Broccoli is rijk aan antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het is een zeer vezelrijke groente wat gezond is voor de darmen. De groene topper bevat de mineralen calcium, zink en selenium. Calcium draagt bij aan het behoud van stevige botten maar is eveneens belangrijk voor de hormoonstofwisseling. Zink is belangrijk voor de energiehuishouding en selenium is onmisbaar voor de gezondheid van haar, nagels en het immuunsysteem. Het is tevens een sterke antioxidant. Broccoli bevat vitamine C, die bijdraagt aan het behoud van een goede weerstand, vitamine E, beschermt cellen, weefsels en organen en vitamine K welke o.a. is betrokken bij de bloedstolling.  

Havermout bevat van nature geen gluten. Toch kunnen er gluten in terecht komen door kruisbestuiving op het land of in de fabriek. Het beste is om havermout te kopen die glutenvrij is. Dit staat dan vermeld op de verpakking. Havermout wordt gemaakt van geplette en geknipte haverkorrels en is koolhydraatrijk. Deze koolhydraten zijn voornamelijk complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten verteren langzaam en geven langzaam energie af. De bloedsuikerspiegel piekt zo dus niet of nauwelijks. Havermout is vezelrijk en bevat vitamine B1 (o.a. nodig voor goed functioneren van hersenen, zenuwen en spieren) magnesium (ondersteunt o.a. de werking van hersenen en bevordert spierontspanning), zink (belangrijk voor de energiehuishouding) en ijzer (nodig voor energieproductie in de cellen en een gezond afweersysteem).

Geschikt voor 8 stuks | glutenvrij | lunch

Ingrediënten

 • 200 Gram kleine broccoliroosjes
 • 75 Gram havermout uit onze boodschappenlijst
 • 1 Klein sjalotje
 • 2 Eieren
 • 4 Cherrytomaatjes
 • Halve theelepel wijnsteenbakpoeder uit onze boodschappenlijst
 • Halve theelepel gedroogde oregano
 • Halve theelepel knoflookpoeder
 • Handje platte peterselie (optioneel)
 • Rijstolie uit onze boodschappenlijst
 • Beetje zeezout uit onze boodschappenlijst en zwarte peper

Bereidingswijze

Verwarm de over 10 minuten voor op 175 graden. Kook de kleine broccoliroosjes kort. Snipper het sjalotje en snijd de cherrytomaatjes in kleine stukjes. Giet de broccoli af zo gauw die halfzacht is. Verhit de olie en fruit het sjalotje totdat het glazig is. Plet de broccoliroosjes met een vork. Meng in een kom de havermout met de broccoli, sjalotje, oregano, knoflookpoeder, wijnsteenbakpoeder, peper en een beetje zout. Klop de eieren en roer deze eronder. Vet een muffinblik evt in met een beetje olie of roomboter. Bak de muffins in 20 minuten in het midden van de oven. Garneer ze desgewenst met wat platte peterselie.

.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl