Gezonde pannenkoeken
Bananen zijn vezelrijk en bevatten antioxidanten. Antioxidanten kunnen helpen om de schade door vrije radicalen te bestrijden. Ook kan het eten van bananen een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Bananen zijn door de complexe koolhydraten makkelijk verteerbaar. Daarnaast zijn ze rijk aan kalium, magnesium en koper. Kalium is belangrijk bij het reguleren van de bloeddruk en hartslag. Magnesium kan een rustgevend effect hebben en gunstig werken tegen spierkrampen. Verder bevatten bananen vitamine B6 en vitamine C. Vitamine C is o.a. zeer belangrijk voor het immuunsysteem en een gezonde huid. Het stofje tryptofaan in bananen zorgt voor aanmaak van serotonine. Tryptofaan is een aminozuur. Serotonine zorgt voor aanmaak van melatonine wat kan bijdragen aan een goede nachtrust.
Haver bevat van nature geen gluten. De koolhydraten in havermout zijn voornamelijk complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten verteren langzaam en geven dus ook langzaam energie af. De bloedsuikerspiegel piekt daardoor nauwelijks. Havermout is zeer vezelrijken bevat vitamine B1, B5, ijzer, mangaan, magnesium, zink en bèta glucanen. Bèta glucanen kunnen ook een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel en bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte.
Blauwe bessen bevatten anthocyanen. Dit zijn natuurlijke kleurstoffen. Deze anthocyanen zijn rijkelijk aanwezig in blauwe bessen en kunnen een positief effect hebben op hart en bloedvaten. Anthocyanen kunnen ervoor zorgen dat vetophoping in de bloedvaten wordt aangepakt en gereduceerd. De stofjes glucokinine en arbutine in de bessen kunnen bloedsuikerspiegel verlagend werken, vooral na het nuttigen van koolhydraten! Blauwe bessen hebben een hoge concentratie antioxidanten. Deze kunnen ontstekingsremmend werken, ons mogelijk beschermen tegen bepaalde ziektes en tegen DNA schade. DNA schade is een belangrijke oorzaak van veroudering.
Geschikt voor 6 pannenkoekjes | glutenvrij | ontbijt
Ingrediënten
- 90 Gram havervlokken óf
- boekweitmeel uit onze boodschappenlijst
- 10 gram chiazaadjes
- 1 Banaan
- 1 Theelepel blauwe bessenpoeder uit onze boodschappenlijst
- 1/4 Liter plantaardige melk uit onze boodschappenlijst
- Scheutje olijfolie of rijstolie uit onze boodschappenlijst
- Snufje (Keltisch) zeezout of Himalayazout
- 1/4 Theelepel baking soda of wijnsteenbakpoeder uit onze boodschappenlijst
Bereidingswijze
Doe, indien wordt gekozen voor havervlokken, deze met het wijnsteenbakpoeder in een blender en mix totdat de havervlokken poeder is. Of neem boekweitmeel met wijnsteenbakpoeder. Voeg de banaan in stukjes toe, het blauwe bessen poeder, de melk, chiazaadjes, olie en een snufje zout. Mix het geheel goed totdat het mooi glad is. Verhit een beetje olie in een pan en zet het vuur lager. Bak de pannenkoeken 1 à 1,5 minuut en draai ze om pannenkoek om en bak nog 1 minuut. Voeg voor wat dikkere pannenkoeken minder melk toe en voor dunnere pannenkoeken iets meer.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?