Gele rijst uit de oven bereid met basmati, ei en kurkuma

Home » Gele rijst uit de oven bereid met basmati, ei en kurkuma

Gele rijst uit de oven bereid met basmati, ei en kurkuma

Gele rijst wordt veelal gemaakt van  witte rijst met safraan of kurkuma. Dit geeft een mooi kleurtje aan de rijst en uiteraard ook een andere smaak. Nu is witte rijst niet de meest gezonde keuze omdat deze, net als tarwe en aardappels, de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen. Deze hebben dus een hoge glycemische index. Gewone witte kortkorrelige rijst is de meest ongezonde keuze. Een betere optie is basmati rijst. Basmati is een langkorrelige rijst en heeft een andere samenstelling. Deze rijst bevat beduidend meer amylose en minder amylopectine. Amylose is een bestanddeel van zetmeel en geeft langzaam glucose af. Amylopectine is eveneens een bestanddeel van zetmeel maar geeft snel glucose af. In kortkorrelige witte rijst zit meer amylopectine en is om die reden niet de meest gezonde keuze. Nog beter is het om voor volkoren basmati rijst te kiezen in plaats van witte basmati rijst omdat deze, net zoals zilvervliesrijst, het vliesje nog bevat. Deze is vezelrijker en dus beter voor de darmen. Voor het maken van gele rijst wordt meestal witte rijst gebruikt maar volkoren basmati rijst kan ook worden gebruikt. Het oogt alleen iets minder mooi en smaakt uiteraard ook iets anders. Een trucje om de rijst nog iets gezonder te maken is om hem eerst te koken en daarna helemaal af te laten koelen. Op die manier wordt het zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Wat is het verschil? Zetmeel wordt door ons lichaam omgezet in suikers. Resistent zetmeel wordt niet afgebroken door ons lichaam. Het zijn dus eigenlijk vezels, een onverteerbaar koolhydraat. Op die manier stijgt de bloedsuikerspiegel ook minder snel. Gebruik de helemaal afgekoelde rijst voor het gerecht dat men wil maken. Dit kan nasi zijn of zoals dit recept, gele rijst.

Geschikt voor 2 personen | vegetarisch | bijgerecht

Ingrediënten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en kook de rijst met een beetje zout. Giet de rijst af en laat even staan. Klop de eierdooiers en roer er de haverroom en citroensap onder met 1 theelepel kurkuma poeder en zwarte peper. Schep het eiermengsel onder de rijst. Vet een ovenschaal in met een beetje olie of ongezouten roomboter en schep er de rijst in. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ze ongeveer 25 minuten in de oven. Hak de verse peterselie en verdeel over de rijst. Garneer desgewenst met wat schijfjes tomaat. Serveer dit gerecht met een salade naar keuze.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl