Hoe voorkom je een burn out

Home » Hoe voorkom je een burn out

Burnout behandeling

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een effectieve burn out behandeling. Hoe kan het dat steeds meer mensen last hebben van stress klachten waarop een burn out volgt? Ligt het aan de persoon zelf of is het een reactie op het moderne leven?

Uit een onderzoek van de overheid blijkt dat 13% van de mannen en 13,9% van de vrouwen wel eens kampen met burn out klachten. Ongeveer 5% hiervan krijgt ook daadwerkelijk een burn out. Dit klinkt in eerste instantie niet zoveel, maar het percentage lag een aantal jaar geleden veel lager. De toename van het percentage van mensen die geconfronteerd worden met een burn out heeft verschillende redenen.

Een van deze redenen is dat we in deze tijd altijd bereikbaar zijn. Op elk mogelijk moment van de dag kun je een telefoontje of een berichtje krijgen wat hat stress mechanismen kan triggeren. Veel stress kan burn out/ overspanningsklachten veroorzaken.

Een andere reden is dat onze verwachtingen steeds hoger worden. Alles moet altijd maar beter, sneller en mooier. Dit geld niet alleen op werk gebied, maar ook in het privé leven en op maatschappelijk niveau.
Dit is mede dankbaar door sociale media. Iedereen laat online alleen maar de momenten zien waarbij het heel goed met hem gaat. De mensen die dit bekijken zien niet de momenten dat het minder goed met diegene gaat.  mensen vergelijken zich veel met anderen en scheppen hiermee hogen verwachtingen. Dit kan leiden tot onhaalbare doelen, die later weer veel stress opleveren.

Alles bij elkaar genomen zijn er in deze tijd veel meer factoren die een burn out kunnen veroorzaken. Maar wat is een burnout eigenlijk?

Wat is een burn out?

Een burn out is simpel gezegd een overbelasting in de hersenen. Dit heeft zowel psychologische als fysieke gevolgen.
Er zijn twee soorten burn outs:

1. De eerste variant is de hyper variant, hierbij is het stress mechanismen overactief. Je bent bij deze variant continu onrustig. Dit gevoel is moeilijk om onder controle te houden.

2. De tweede vorm van burn out heet de hypo variant. Dit houd in dat het stress mechanismen onder actief is. Je hebt bij deze variant last van oververmoeidheid. Mensen met de hypo variant van een burn out kunnen soms wel 16 uur achter elkaar slapen zonder dat ze een uitgerust gevoel krijgen.

Hoe ontstaat een burn out?

Wanneer een persoon in een stressvolle situatie zit, maakt het lichaam de hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline aan. Cortisol zorgt voor een verhoging in de bloedsuikerspiegel, hierdoor heeft het lichaam meer energie. Adrenaline en noradrenaline stellen het lichaam in staat snel extra inspanning in te zetten. Zodat het lichaam snel kan handelen in stressvolle situaties.

Wanneer het lichaam te vaak in dit soort stressvolle situaties terecht komt, maakt het deze hormonen ook aan wanneer het niet nodig is. Dit heet ook wel ‘’neurohormonaal ontregelt’’. Het kan zorgen voor een continu onrustig gevoel en oververmoeidheid. Wanneer een persoon te vaak op dit soort momenten geen rust pakt raakt deze overspannen. Wanneer deze persoon hierna alsnog door blijft gaan, heeft hij een grote kans een burn out te ontwikkelen. (over)productie van cortisol en een ontregelde suikerstofwisseling kan ook weer tot een verdere ontregeling van het hormonale evenwicht zorgen.

Wat is het verschil tussen een burn out en overspannen zijn?

Bij een echte burnout is de bijnier uitgeput en niet meer in staat om het hormoon cortisol te produceren. Hierdoor kan het gebeuren dat het lichaam van de ene op de andere dag niet meer sóchtends in staat is om nog het bed uit te komen. het is letterlijk en figuurlijk opgebrand. Het kan soms maanden tot jaren duren voordat de bijnier weer in staat is om cortisol te produceren. In geval van overspannenheid produceert de bijnier wel nog cortisol. Deze situatie is veel minder ernstig. Een burnout behandeling vereist een andere aanpak dan het genezen van overspannenheid.

Hoe herken je een burn out?

De eerste burn out syndromen zijn: vergeetachtigheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen,  een continue gevoel van onrust, hoofdpijn, en je slaapt slecht. Personen die een burn out aan het ontwikkelen zijn sluiten zich ook steeds meer af van hun omgeving. Ze gaan langzaam in een isolement leven. In eerste instantie lijkt het alsof een persoon toe bent aan vakantie, maar als  deze symptomen steeds meer opvallen en het dagelijkse leven gaan belemmeren, wordt het tijd om aan de bel te trekken en op zoek te gaan naar een effectieve burn out therapie.

Wat te doen bij een burnout?

Wanneer een persoon  herkenning vindt in de bovenstaande burnout klachten, is er een kans dat daze overspannen aan het worden is of een burnout aan het ontwikkelen is. In dit geval kan een Vitaliteitsprogramma/coach uitkomst bieden. Indien er sprake is van een acute burnout en volledige uitval binnen het werkproces is het uiteraard raadzaam om hulp in te winnen bij de huisarts en/of werkgever. De huisarts kan doorverwijzen naar een gespecialiseerde burnout coach.
ook kan deze coach hulp bieden met het leven weer op de rails te krijgen wanneer een burnout is ontwikkeld.Hoe voorkom je een burnout?

Wanneer de persoon merkt dat de burn out klachten steeds erger worden, is het belangrijk dat deze niet alleen in je werkt een stapje terug doet, maar ook in het prive leven. er moet acceptatie dat het lichaam overspannen is en de welbetreffende persoon niet altijd voor iedereen klaar kunt staan. Het is nou eenmaal niet mogelijk om continu de perfecte werknemer/echtgenoot/moeder/vader/vriend/vriendin te zijn.

Af en toe tijd nemen voor jezelf is cruciaal wanneer je probeert een burn out te voorkomen. Hierbij is het belangrijk  dat de telefoon op bepaalde avonden uit gaat en er geen andere afleidingen zijn die stress kunnen veroorzaken. Zeg ook eens nee tegen zaken waar normaal ja op gezegd zou worden.

Natuurlijk is het mogelijk dat mensen hiermee gekwatst kunnen worden. Communiceer daarom goed met de omgeving  over problemen. Wie weet stimuleert de dapperheid van een persoon een ander persoon zich ook kwetsbaar op te stellen.

Burn-out en voeding

Mentale gezondheid en fysieke gezondheid gaan hand in hand. wanneer de fysieke gesteldheid niet goed is kan dit een ernstig effect hebben op de mentale gesteldheid van een mens. het hoeft niet altijd te betekenen dat het lichaam bepaalde belasting niet aan kan. Het is vaak zo dat het lichaam door verkeerde voeding veel minder belasting aan kan dan het zou kunnen met de juiste voeding en levensstijl.

Mensen die overspannen zijn of burnout verschijnselen hebben, hebben vaak een disbalans in hun hormonen. Deze disbalans wordt mede veroorzaakt door (onbewust) slechte eetgewoontes. De hormonen waarbij o.a. een disbalans kan ontstaan zijn: insuline, serotonine, leptine, ghreline en groeihormoon. Insuline en serotonine zijn in deze context het meest relevant.

Relatie insuline en vermoeidheid

Wanneer we eten, maakt het lichaam insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de suikerspiegel stabiel blijft. Wanneer we teveel ongezonde voedingsmiddelen eten en onze bloedsuikerspiegel teveel stijgt, maakt het lichaam meer insuline aan. Als onze alvleesklier jaren lang aanhoudend veel insuline moet aanmaken ligt insulineresistentie op de loer. Dit betekent dat onze receptoren op (orgaan)cellen minder gevoelig worden en het lichaam meer insuline moet aanmaken om de suiker te organen in te krijgen. Omdat vetcellen meer receptoren hebben, zullen deze in grotere mate de suiker absorberen. Gevolg: vermoeidheid! 

Relatie serotonine en vermoeidheid

Serotonine is een gelukshormoon. Wanneer een persoon (onbewust) ongezond eet gaat het lichaam meer insuline aanmaken, mede als gevolg van insulineresistentie. Meer insuline in het lichaam betekent dat de serotonine levels gaan dalen. Gevolg: we worden gevoeliger voor stemmingswisselingen, mentale problemen en veel mensen gaan hierdoor emotie eten Door het emotie eten kom je makkelijk in een neerwaartse spiraal terecht.

Wanneer een persoon een hormonale disbalans heeft last heeft van burnout verschijnselen, bied het vitaliteitsprogramma in de meeste gevallen goede ondersteuning. In dit programma zal een coach begeleiding geven om de disbalans weer te herstellen.

Natuurlijke middelen ter ondersteuning van een burnout behandeling

Gezonde en pure voeding helpt ter ondersteuning van een burnout therapie. Ook zijn er effectieve natuurlijke middelen (biofarmacologie) die ondersteuning kunnen bieden wanneer het lichaam overspannen raakt of burn out verschijnselen begint te vertonen.

Gemmotherapie: Gemmotherapie bied natuurlijke middelen waarbij de inhoudsstoffen uit de plantaardige weefsels van de knoppen en jonge scheuten van planten worden gehaald. Zwarte bes ondersteunt de alvleesklier om de cortisol productie weer op peil te krijgen. 

B-stress complex: B- stress complex is een multi vitamine met een vitamine B complex aangevuld met rustgevende kruiden wat ondersteuning biedt bij geestelijke stress. Het zorgt er ook voor meer energie gedurende de dag.

Ashwagandha: Ashwagandha poeder is een zogenaamde adaptogeen. Adaptogene kruiden zijn kruiden die kunnen zorgen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de stressrespons van het lichaam te verminderen. Het kan prima in de yoghurt of in een smoothie verwerkt worden.

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl