Maaltijdsoep met aardpeer, knolselderij en kerriepoeder
Een maaltijdsoep is altijd rijkelijk gevuld en kan het hele jaar door worden gegeten. Toch wordt een maaltijdsoep tijdens de koudere maanden van het jaar meer gegeten dan tijdens de warmere maanden. In dit soeprecept zijn de aardpeer en knolselderij de hoofdingrediënten. De aardpeer kent meerdere namen. Ze wordt ook wel knolzonnebloem, topinamboer os Jeruzalem-artisjok genoemd. Het is een beetje een vergeten groente. Net als de aardappel is de aardpeer een knolgewas maar is veel gezonder en smaakvoller; een beetje zoetig met nootachtige smaak. Aardperen bevatten het stofje inuline. Inuline is een voedingsvezel (prebiotica). Deze wordt niet door de maag geabsorbeerd waardoor het in de darmen terechtkomt waar het de groei van goede darmbacteriën bevordert. Inuline heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Ook artisjokken, witlof, prei, asperges en bananen bevatten inuline.
Aardperen hebben een vocht afdrijvende en verzadigende werking. De smaakvolle knollen kunnen worden gekookt, gestoomd, in een ovenschotel worden verwerkt en in salades. Ook gebakken zijn ze lekker en in de soep. Ze hebben een redelijk korte kooktijd, wat fijn is wanneer het eten snel op tafel moet staan.
Geschikt voor 4 personen | glutenvrij | vegetarisch | bijgerecht
Ingrediënten
- 250 Gram aardpeer uit onze boodschappenlijst
- 250 Gram knolselderij uit onze boodschappenlijst
- 3 Banaan sjalotten
- 2 Knoflooktenen
- 1 Theelepel kerriepoeder uit onze boodschappenlijst
- 500 Ml water
- 500 Ml kokosmelk uit onze boodschappenlijst
- Sap van 1 limoen
- Takje verse tijm
- 40 Gram roomboter uit onze boodschappenlijst
- Zout uit onze boodschappenlijst
- Zwarte peper
Bereidingswijze
Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de sjalotten in halve ringen en pers de knoflookteentjes of hak ze fijn. Schil dan pas de aardperen en snijd ze in blokjes want deze verkleuren snel wanneer ze zijn geschild. Ze kunnen ook in een bakje met water met een beetje limoensap worden gelegd wanneer ze eerder worden geschild. Smelt de roomboter en fruit hierin de uien met de knoflook kort. Doe er de blokjes aardpeer en knolselderij bij met een beetje zout en peper en fruit deze even mee. Doe er de kokosmelk bij en laat alles zachtjes 15 minuten koken. Voeg het water na 10 minuten toe en laat het heel zachtjes verder koken totdat de aardpeer en knolselderij gaar zijn. Prik er af en toe met een vork in. Pureer de soep met een staafmixer en voeg het kerriepoeder en sap van de limoen toe en roer het er goed doorheen. Garneer de soep met wat verse tijm. Lekker met een sneetje roggebrood (met kaas).
.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?