Tom kha kai – Thaise kokossoep

Home » Tom kha kai – Thaise kokossoep

Tom kha kai - Thaise kokossoep

Tom kha kai soep vindt zijn oorsprong in de Laotiaanse en Thaise keuken. Laos ligt ten noorden van Thailand en ten westen van Vietnam. Tom kha tai bevat altijd kokosmelk, citroengras, galanga (laos) en kip. Er zijn inmiddels vele varianten wat betreft andere toegevoegde kruiden en groenten. Ook wordt de soep vaker zonder kip bereid. In dit recept is de kip weggelaten maar kan voor de liefhebbers uiteraard worden toegevoegd, bijvoorbeeld in plaats van de champignons. De specerij laos wordt van de wortels van de galangaplant gemaakt. De galangawortel heeft veel weg van de gemberwortel en smaakt ook wat citrus-achtig en scherp. Laos heeft een positief effect op de spijsvertering en heeft een anti bacteriële werking.

Geschikt voor 6 porties | glutenvrij | lactosevrij | veganistisch | bijgerecht

Ingrediënten

  • 2 Banaansjalotten (lange ui)
  • 1 Stam prei
  • Gemberwortel (2 cm)
  • 1 Rood pepertje
  • 1 Theelepel laospoeder
  • 2 Theelepels gemalen citroengras
  • 1 Courgette
  • 250 Gram kastanjechampignons
  • 750 Ml groentebouillon uit onze boodschappenlijst
  • 400 Ml kokosmelk uit onze boodschappenlijst
  • Beetje sojasaus uit onzeboodschappenlijst
  • Halve limoen, rasp en sap
  • Paar takjes verse dille (optioneel)
  • Rijstolie of kokosolie uit onze boodschappenlijst
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

Snipper de ui en snijd de prei in ringen. Pers de knoflook, verwijder de zaadjes uit het pepertje en snijd het fijn, schil de gember en pers met een knoflookpers of snijd in kleine stukjes. Boen de limoen schoon en rasp van de helft het groene deel van de schil en knijp hem uit in een kommetje. Snijd de champignons in plakjes en de courgette in blokjes. Verhit de olie en fruit de ui, knoflook, gember, pepertje en voeg na 1 minuut de laos en citroengras toe en blijf goed roeren. Doe er de champignons bij, prei en courgetteblokjes en bak ze beiden kort al omscheppend. Doe er de bouillon, kokosmelk, citroensap en -rasp en een beetje peper bij en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Dien de soep op en garneer desgewenst met een paar takjes dille.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl