Quinoa met gekruide kip en sperziebonen
Quinoa is een zaad oftewel pseudo-graan. Het is glutenvrij en heeft een hoge voedingswaarde. Quinoa kan wit, zwart of rood zijn. Het speudo-graan is enorm rijk aan sporenelementen en flavonoïden. Flavonoïden zijn plantenstoffen die een positieve invloed op onze gezondheid kunnen hebben. Één van deze plantenstoffen is quercetine. Quercetine kan ontstekingsremmend werken en kan allergische reacties verminderen, zoals hooikoorts. Dit omdat het de aanmaak van histamine afremt. Quinoa is vezelrijk, ijzerrijk en bevat essentiële aminozuren, waaronder lysine. Lysine kan verlichting brengen bij het Herpes virus. Verder heeft quinoa een lage glycemische index (stijging bloedsuikerspiegel) en is derhalve geschikt voor diabetes patiënten. Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk voor het behoud van een gezond gewicht. Het aanwezige mineraal magnesium in quinoa is belangrijk voor onze energiestofwisseling, draagt bij aan het behoud van sterke botten en heeft een kalmerende en ontspannende werking. Het wordt ook wel anti-stress mineraal genoemd. Bent u niet zo'n fan van quinoa? Vervang deze dan door bruine rijst. Maar let wel dat quinoa een gezondere keuze is wat niet wil zeggen dat bruine rijst ongezond is!
Geschikt voor 2 personen | glutenvrij | diner
Ingrediënten
- 100 Gram quinoa uit onze boodschappenlijst
- 200 Gram kipfilet (bio) óf
- 100 Gram pinto bonen uit onze boodschappenlijst
- 150 Gram sperzieboontjes
- 1 Ui
- 8 Grote champignons
- Halve rode paprika
- 1 Teentje knoflook
- Portugese kipkruiden (Euroma)
- Rijstolie uit onze boodschappenlijst
- Himalayazout
- Zwarte peper
Bereidingswijze
Snijd de kipfilet in reepjes. Maak de sperzieboontjes schoon en halveer ze. Snijd de paprika in reepjes, de ui in halve ringen, de champignons in plakken en pers het knoflookteentje. Wok de kip in rijstolie met een beetje zout en peper. Voeg na 10 minuten de ui, paprika, knoflook en kipkruiden toe. Wok alles nog 10 minuten. Óf: wok de ui paprika, knoflook met de kipkruiden in olie met zout en peper en voeg na 10 minuten de pinto bonen toe en verwarm goed. Wok intussen in een andere pan de sperzieboontjes in een beetje olie met wat zout en voeg na 10 minuten de champignons toe en wok nog 5 minuten. Kook intussen de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Giet de quinoa af verdeel over de borden. Serveer met de boontjes en kip óf pintobonen.
.
Gezond boodschappen doen met de How2behealthy app
How2behealthy bij RTLZ
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?