Warme tomatensalsa

Home » Warme tomatensalsa

Warme tomatensalsa

Tomatensalsa kan makkelijk zelf worden gemaakt. Samen met de andere ingrediënten is het een heerlijke, smaakvolle en gezonde salsa die goed combineert bij kip en vis. Tomaten bevatten lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten. Mogelijk kan lycopeen de huid bescherming bieden tegen zonschade. Gecombineerd met een goede olie is de werking van lycopeen krachtiger. Dit komt doordat lycopeen makkelijk oplost in olie en het lichaam het dan makkelijker opneemt. Tomaten zijn rijk aan vitamine C en B11 (foliumzuur). Vitamine C is onmisbaar voor een gezond immuunsysteem, een gezonde en stevige huid, gezonde cellen en weefsels en een goede weerstand. Vitamine B11 is o.a. betrokken bij het aanmaken van rode bloedcellen. Ook de mineralen ijzer, zink, kalium en calcium komen voor in tomaten. Verwarmd zijn tomaten eigenlijk nog gezonder. Het lycopeen-gehalte kan dan zelfs tot 8 maal hoger zijn. Een klein nadeel is dat het vitamine C gehalte dan iets afneemt. In onrijpe tomaten komt het stofje tomatine voor. Dit is in een natuurlijke gifstof. Rijpe, rode tomaten bevatten geen tomatine. Het is dus verstandig om alleen rijpe tomaten te eten!! 

Geschikt voor 4 porties | veganistisch | bijgerecht

Ingrediënten

  • 2 Grote tomaten
  • 2 Sjalotten
  • Stukje verse gember (2 cm)
  • 4 Eetlepels rijstolie uit onze boodschappenlijst
  • 1 Teentje knoflook
  • 1 Groen pepertje
  • 1 Theelepel gemalen fenegriek
  • Paar takjes verse platte peterselie
  • 1 Eetlepel tomatenpuree uit onze boodschappenlijst
  • Beetje citroen- of limoensap
  • 1 Theelepel balsamico azijn uit onze boodschappenlijst
  • Scheutje water
  • Zeezout uit onze boodschappenlijst

Bereidingswijze

Snipper de sjalotten, snijd de tomaten in blokjes en schil de gember en snijd in stukjes. Pers het knoflookteentje, verwijder de zaadlijsten uit het pepertje en snijd het in kleine smalle reepjes. Hak de takjes peterselie. Verhit in een pan de olie. Fruit de sjalotten kort met de knoflook en gember. Voeg de tomaten toe en het pepertje. Doe er de tomatenpuree bij, het fenegriekpoeder, een snufje zout en bak kort al roerend mee en blus af met een beetje water, balsamico azijn en citroen- of limoensap. Doe er de peterselie bij en laat de salsa even zachtjes inkoken. Bak een stukje kip of vis en doe er een lepel van de warme tomatensalsa over.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl