Vitamine C: ascorbinezuur of Ester C?

Home » Vitamine C: ascorbinezuur of Ester C?

Vitamine C: ascorbinezuur of Ester C?

Vitamine C, waarschijnlijk de bekendste vitamine, heeft een lange geschiedenis. Deze vitamine wordt ingezet om tal van gezondheidsredenen, met name preventief. Er zijn ook grote verschillen in kwaliteit, wanneer we het hebben over vitamine C. Dus ben je op zoek naar een vitamine C-supplement met het maximale resultaat, laat je dan goed adviseren. Hieronder onze waardevolle tips en interessante informatie over deze vitamine.

Geschiedenis

In de 18e eeuw werd het verband tussen scheurbuik en een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen ontdekt. Men kwam erachter dat scheurbuik kon worden verholpen dan wel voorkomen, door het eten van citroenen en sinaasappels. Pas in de loop van de 20e eeuw kreeg dit belangrijke (voedings-) bestanddeel een naam: vitamine C.

Voedingsmiddelen en Vitamine C

Vitamine C kan worden verkregen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Sommige hebben een relatief hoog gehalte aan vitamine-C, bijvoorbeeld kiwi, sinaasappel, guave, broccoli, spruitjes en paprika. Met een doorsnee voedingspatroon haal je dagelijks voldoende uit je maaltijden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is circa 70 mg voor een volwassene. Echter deze hoeveelheid is net voldoende om geen scheurbuik op te lopen. Therapeutisch worden veel hogere doseringen aanbevolen van tenminste 1 gram per dag, zeker bij rokers. Het is belangrijk om vitamine C uit voeding te halen, omdat ons lichaam zelf niet deze vitamine kan aanmaken, in tegenstelling tot de meeste dieren. In een aantal gevallen is het raadzaam om een hogere dosering binnen te krijgen. Bang om teveel binnen te krijgen? Dat is niet nodig, we plassen een teveel aan Vitamine C gewoon uit (deze vitamine is in water oplosbaar en niet in vet).

Wat is Vitamine C Ester - derde generatie Vitamine C

Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, is een organische verbinding dat in water oplosbaar is. Ascorbinezuur is de goedkoopste en meest gebruikte vorm. Niet iedereen kan deze variant even goed verdragen. Met name bij hogere inname kunnen we last krijgen van maag en/of darmen.
Ester-C is de ontzuurde vitamine C (oftewel gebufferd) en is daarom veel milder voor de darmen en maag. Daarnaast bevat Ester-C metabolieten, die de opname en de werking bevorderen. Met andere woorden: de opnamecapaciteit is tweemaal zo snel als bij de meest gangbare vitamine-C en de werking in het lichaam is viermaal zo krachtig. Dit komt omdat Ester-C een ascorbaat is, hetgeen betekent dat deze is verbonden aan calcium en magnesium. Deze derde generatie Vitamine C is aldus efficiënter en van veel betere kwaliteit.

Belangrijkste redenen om Vitamine C in te nemen

Laten we voorop stellen dat het belangrijk is om dagelijks de benodigde hoeveelheid uit je voedsel te halen. Bij een normaal eetpatroon krijg je voldoende binnen door het eten van fruit en groenten.
Een verhoogde inname kan nodig zijn in een aantal gevallen, preventief en/of reactief. We noemen hieronder een paar belangrijke gezondheidsaspecten, waar Ester C een positieve invloed op heeft:

• De weerstand
• Het immuunsysteem
• Lichamelijke kracht en energiestofwisseling
• Behoud van gezonde cellen en weefsels
• Zenuwstelsel
• Mentale functies
• Bescherming van cellen tegen oxidatieschade
• Stimuleren van aanmaak collageen
• Allergieën en wondheling
• Huidveroudering

Nog een paar belangrijke tips:
• Gebruik Ester C in combinatie met andere middelen die antioxidanten bevatten, omdat deze elkaar onderling qua werking stimulering.
• Bewaar voedingssupplementen altijd droog, op een koele, donkere plaats. Warmte, licht en vocht kunnen de werking beïnvloeden.
• Hou altijd de door uw arts of natuurgeneeskundige aangeraden dagelijkse hoeveelheden in acht. In sommige situaties is het raadzaam om geen hogere doseringen te nemen. Ook bij twijfel altijd even contact opnemen met een deskundige.

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl