Thee (kruiden): werking en (juiste) bereiding!

Home » Thee (kruiden): werking en (juiste) bereiding!

Kruiden thee: zakjes of verse?

Kruidentheeën bevatten geneeskrachtige stoffen. Om ervan te kunnen profiteren, zijn er verschillende manieren om kruiden te gebruiken. Het bekendst is de kruidenthee of infuus. Wil je het maximale voordeel halen uit kruidenthee, dan is een doosje theezakjes uit de winkel halen bij lange na niet voldoende. Wat dan wel? Wij leggen het je hieronder graag uit!

In iedere winkel vind je scháppen vol thee. Voorverpakte thee, in theezakjes. Heel handig natuurlijk, maar is de werking ook goed? Het antwoord is: nee. De voorverpakte kruidentheeën bevatten een zeer lage geneeskrachtige werking. Dat komt omdat de kruiden worden gebroken en/of vermalen. Hierdoor gaan de kruiden oxideren, waardoor de geneeskrachtige werking aanzienlijk vermindert.

Waarom vermalen ze dan kruidenthee, als de werking ervan achteruit gaat?

  1. Door de kruidenthee te vermalen, zijn de kruiden gemakkelijker in theezakjes te verpakken
  2. En wordt er sneller smaak, kleur en geur afgegeven.

Voor veel mensen zijn deze twee redenen belangrijk om de thee juist wél te kopen. Omdat voorverpakte thee gemakkelijk is, snel te bereiden én snel te consumeren.

Maar wil je kruidenthee consumeren vanwege de geneeskrachtige werking, dan hebben wij een paar goede tips voor je!

De bereiding van kruidenthee

Voor het maken van kruidenthee heb je slechts 1 koffielepel kruiden nodig per kopje en gekookt water dat enigszins is afgekoeld. Overgiet de kruiden en laat ongeveer 10 minuten trekken. Het beste kun je het kopje in de tussentijd afdekken. (Wil je meerdere kopjes in één keer klaarmaken, dan gebruik je iets minder thee: circa 2 koffielepels voor 3 kopjes, 3 à 4 koffielepels voor 5 kopjes)

Daarna kun je de kruiden uit de thee zeven.

Het is belangrijk dat je de thee dagelijks vers bereid. Water is niet onbeperkt houdbaar, sterker nog: het bederft relatief snel! De thee die je bereidt, dien je dus zo snel mogelijk, dan wel dezelfde dag te nuttigen.

De kruidenthee kun je zowel warm als koud drinken, zonder dat de geneeskrachtige werking verandert. Hou je van zoete kruidenthee, kun je deze het beste zoeten met een beetje (koudgeslingerde) honing of een zoet kruid, bij voorkeur stevia.

De werking van kruidenthee

Voor een optimale werking drink je je kruidenthee als volgt:

  • Op een nuchtere maag óf tussen de maaltijden door
  • Van tevoren even aan de thee ruiken. Hierdoor worden je hersenen gestimuleerd oftewel de eerste stap van de medicinale werking van het drinken van kruidenthee.
  • Neem de tijd om de thee langzaam te drinken, met kleine slokjes
  • Hou de thee altijd even in je mond. De slijmvliezen krijgen dan de tijd om een gedeelte van de kruiden te absorberen.

Aangeraden wordt om 3 tot 5 kopjes kruidenthee per dag te drinken en dit 3 weken tot maximaal 3 maanden. How2behealthy geeft hierin altijd een persoonlijk advies.

Let wel: Kruidenthee is vooral goed ter ondersteuning. Bij serieuze gezondheidsklachten is het belangrijk contact op te nemen met de reguliere gezondheidsinstanties.

Een laatste belangrijke tip! Drink ongeveer 2/3 water (liefst gefilterd en spa blauw) en 1/3 in de vorm van kruidenthee. Water heeft namelijk een andere functie en fungeert vooral als spoelmiddel, terwijl kruidenthee medicinale eigenschappen heeft en afvalstoffen losmaakt.

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl