Rijstepap met voorgekookte rijst en havermelk

Home » Rijstepap met voorgekookte rijst en havermelk

Rijstepap met voorgekookte rijst en havermelk

Rijstepap wordt best veel gegeten in ons land. Kant en klare rijstepap is bereid met koemelk en witte kortkorrelige rijst of dessertrijst. Koemelk, zoals deze veelal wordt gedronken en in producten wordt verwerkt, is gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Melk bevat caseïne. Caseïne is een anti-nutriënt net zoals gluten. Een plant bijvoorbeeld maakt anti-nutriënten aan om zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ze zou het anders niet overleven. Caseïne is licht toxisch en minder goed te verteren voor de mens. Maar in melk zitten enzymen die ervoor zorgen dat we ze makkelijker kunnen verteren. Echter door melk te pasteuriseren of steriliseren worden deze enzymen niet werkzaam gemaakt. Bij rauwe melk is dit niet het geval. Deze bevat de werkzame enzymen wel. Wanneer men melk wil drinken dan is rauwe melk altijd een betere keuze. Ook omdat de bewerkte melk meer kans geeft op intoleranties en allergieën. Voor volwassenen is het beter om geen of heel weinig koemelk te drinken. Er kan b.v. worden gekozen voor plantaardige melk zoals havermelk, rijstmelk of amandelmelk.

Dessertrijst is kleefrijst. Kleefrijst bevat meer amylopectine dan amylose. Amylopectine is een bestanddeel van zetmeel, een vertakte component. Deze geeft snel glucose af. Amylose is eveneens een bestanddeel van zetmeel, een niet vertakte component. Deze geeft langzaam glucose af. Kleefrijst heeft dus een hoge glycemische index (stijging van de bloedsuikerspiegel). Ook kortkorrelige droge rijst heeft een hogere glycemische index dan de langkorrelige rijst, zoals basmatirijst. Basmatirijst bevat namelijk meer amylose waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Om bovenstaande redenen wordt deze rijstepap bereid met havermelk en basmatirijst.

Geschikt voor 4 porties | glutenvrij | lactosevrij | veganistisch | ontbijt

Ingrediënten

Bereidingswijze

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg er uit. Neem een pan met een dikke bodem en breng de melk met vanillemerg en stokje geleidelijk aan de kook. Verwijder het vanillestokje en voeg de rijst toe met een beetje zout en erythritol en laat het heel zachtjes 25 minuten koken. Roer af en toe met een houten lepel zodat het niet aanbrandt. Laat de rijstepap een klein beetje afkoelen en verdeel over 2 kommetjes. Strooi er de ceylonkaneel over. Voeg optioneel wat vruchtjes naar keuze toe (stukjes peer, appel, blauwe bessen, frambozen). Koud is de rijstepap lekker als rijstpudding en kan een paar dagen in de koelkast worden bewaard.  Wordt de rijstepap tijdens het koken wat te dik, voeg dan nog een beetje havermelk toe. Rijstepap maken met ongekookte basmatirijst heeft een kooktijd van 1 uur. Gebruik dan 1 liter havermelk en 80 gram rijst.

.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl