Quiche met havermeel, cottage cheese en groenten

Home » Quiche met havermeel, cottage cheese en groenten

Quiche met havermeel, cottage cheese en groenten

Het traditionele quiche deeg wordt gemaakt van bloem, boter, water en zout. Een gezonder alternatief is een bodem op basis van havermeel. Dit kan makkelijk zelf worden gemaakt door het malen van havermout. Van nature bevat havermout geen gluten. Er kunnen onverhoopt toch gluten in terecht komen door kruisbestuiving op het land of in de fabriek. Om er zeker van te zijn dat havermout  glutenvrij is let er dan op dat het vermeld staat op de verpakking. Havermout is koolhydraatrijk en wordt gemaakt van geplette en geknipte haverkorrels. De koolhydraten in havermout zijn voornamelijk complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten hebben de eigenschap dat ze langzaam verteren en langzaam energie afgeven. De bloedsuikerspiegel piekt zo dus niet of nauwelijks. Havermout is erg vezelrijk en bevat vitamine B1 (o.a. nodig voor goed functioneren van spieren, hersenen en zenuwen), magnesium (bevordert spierontspanning en ondersteunt o.a. de werking van hersenen), zink (belangrijk voor de energiehuishouding) en ijzer (nodig een gezond afweersysteem en energieproductie in de cellen).

Geschikt voor 4 à 5 personen | glutenvrij | vegetarisch

Ingrediënten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe 200 gram havermout vermalen in een keukenmachine of met een staafmixer tot meel. Doe de overige 100 gram in een kom met 1 ei, 100 ml water, de rijstolie een beetje zeezout en zwarte peper. Kneed dit goed. Rol het deeg met een deegrol uit op een houten plank en leg het in een ingevette of met bakpapier bedekte quichevorm. Druk de zijkanten wat aan. Zet de vorm 10 minuten in het midden van de oven. Laat de zongedroogde tomaatjes goed uitlekken in een zeef en snijd ze in grove stukjes. Snijd de prei in dunne ringen, de uien in halve dunne ringen en hak de peterselie. Meng de tomaatjes in een kom met de overige eieren, prei, uien, 2/3 van de peterselie, cottage cheese, zonnebloempitten en een beetje zeezout en zwarte peper. Haal de bodem uit de oven en verdeel er het mengsel over. Zet de quiche nog 25 minuten in de oven. Haal de quiche uit de oven en bestrooi met de overige peterselie. Lekker met een frisse salade.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl