Ongezonde voedingsmiddelen kleine top 10

Home » Ongezonde voedingsmiddelen kleine top 10

1. margarine en namaakboter

Margarines en vloeibare margarines worden gemaakt op basis plantaardige olie zoals maisolie, palmolie, koolzaadolie en is eigenlijk een chemisch product. Het bevat veel omega-6 waarvan de moderne mens al meer dan voldoende binnenkrijgt. Vroeger bevatte margarine ook nog het ongezonde transvet. Tegenwoordig is dit teruggebracht naar meestal minder dan 1%.

2. sport- en energiedrankjes
Sport- en energiedrankjes zijn bedoeld om na of tijdens het sporten het vocht en de energie weer snel aan te vullen of op peil te houden. Sportdrankjes bestaan uit water, suiker en elektrolyten. Water is geen overbodige luxe, maar de hoeveelheid suiker is vergelijkbaar met die van frisdrank. De elektrolyten die zijn bedoeld om de mineralen die je uitzweet weer aan te vullen, zijn alleen van belang als je topsport prestaties levert. Niet als je een uurtje naar de sportschool gaat of zo daarom zijn dit ongezonde voedingsmiddelen.

3. ontbijtgranen
Een ontbijt met ontbijtgranen en melk of yoghurt geldt nog steeds voor veel mensen als een snel, makkelijk en gezond ontbijt. Toch zijn deze producten vaak niet veel meer dan overgeraffineerde granen met veel toegevoegde suiker. Laat je niet verleiden door kreten op de verpakking met 0% vet, volkoren of zonder suiker. daarom zijn dit ongezonde voedingsmiddelen.

4. plantaardige olie
Dierlijk vet heeft de reputatie ongezond te zijn en daar tegenover staat de plantaardige olie, die wel de naam heeft gezond te zijn. Veel plantaardige oliesoorten worden geperst uit zaden als mais, zonnebloempitten, soja, raapzaad en koolzaad. Dit gebeurt met veel geweld, hitte en chemische processen. De olie is, net als margarine, rijk aan omega-6 en bevat soms transvetten.daarom zijn dit ongezonde voedingsmiddelen.

5. bruin brood
Vaak wordt gesuggereerd dat bruin brood gezonder is dan wit brood. Dat volkorenbrood gezonder is dan wit brood, dat klopt wel. Maar volkorenbrood is pas echt volkoren als het er op staat. Bruin brood wordt vaak op kleur gebracht om het gezonder te laten lijken. daarom zijn dit ongezonde voedingsmiddelen.

6. vruchtensappen
Vruchtensappen, met name die uit de supermarkt, zijn gemaakt uit geconcentreerd vruchtensap met soms toegevoegde vitamines. Die sappen hebben weinig meer met fruit te maken en bevatten veel fructose en dus calorieën. daarom zijn dit ongezonde voedingsmiddelen.

7. ‘light’ producten of 0% vet producten
De laatste jaren is ons wijs gemaakt dat vetten slecht zijn en zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Vandaar de grote hoeveelheden light producten die op de markt zijn verschenen. Maar kijk bij deze producten goed wat er in zit. Vaak wordt vet vervangen door suiker, zetmeel of chemicaliën, wat het zeker niet gezonder maakt terwijl het ook lang niet altijd minder calorieën bevat. daarom zijn dit ongezonde voedingsmiddelen.

8. suikervervangers
Suiker is ongezond en daarom wordt in veel producten de suiker vervangen door suikervervangers. Dit zijn of kunstmatige zoetstoffen die een twijfelachtige reputatie hebben als aspartaam, sorbitol enz. daarom zijn dit ongezonde voedingsmiddelen.

9. glutenvrij
Voor de mensen die allergisch zijn voor gluten verschijnen er steeds meer producten die glutenvrij zijn gemaakt. Gluten zijn eiwitten in tarwe die bij de vertering bij sommige mensen darmproblemen opleveren. In brood, koekjes en andere graanproducten worden de gluten verwijderd en vervangen door meestal zetmeelproducten. Deze producten zijn bewerkt en geraffineerd en zeker niet gezonder dan gewone graanproducten.

10. soep uit blik of zakjes
Soep heeft een redelijk gezond imago, zeker als er groenten- of tomaten in de naam voorkomt. Maar wat als het uit blik komt? Soep uit blik of uit zakjes bevat vaak onbehoorlijk veel zout. Een portie soep voor 1 persoon kan tot de helft van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag bevatten

 

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl