IJskoffie maken met plantaardige melk en yaconsiroop

Home » IJskoffie maken met plantaardige melk en yaconsiroop

IJskoffie maken met plantaardige melk en yaconsiroop

IJskoffie maken kan op veel verschillende manieren. Deze ijskoffie wordt bereid met yaconsiroop. De yaconwortel, ook wel appelwortel genoemd, is een knolsoort. Oorspronkelijk komt deze uit Peru. Ze lijkt veel op een aardpeer en zoete aardappel. Yacon heeft een zoete smaak wat te danken is aan het stofje inuline. Inuline komt veelal voor in de wortels van planten. De inuline is een deel van de in yacon aanwezige FOS (fructro-oligosacchariden). FOS is een prebiotische vezel en heeft een gunstig effect op de gezondheid van de darmen. Yacon heeft een lage Glycemische Index (stijging bloedsuikerspiegel) en is rijk aan vitamine C. Door de yaconwortel grof te raspen en te koken komt er veel vocht vrij. De gekookte yaconrasp wordt vervolgens geperst, met bv. een groentepers, en gevoegd bij het vrijgekomen vocht. Dit wordt dan enkele uren ingekookt en er blijft een donker stroperig goedje over. Dit is de yaconsiroop. Deze is veel minder belastend voor het lichaam dan gewone 'geraffineerde' suiker en dus uitermate geschikt als natuurlijk zoetmiddel.
Er kan ook worden gekozen voor kokosbloesemsuiker. Deze wordt gewonnen uit de bloesem van de kokospalm. De nectar wordt ingekookt totdat er een karamelachtig goedje overblijft. Vervolgens wordt de karamel tot suiker omgevormd. kokosbloesemsuiker laat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan gewone suiker.

Geschikt voor 2 koppen | lactosevrij | nagerecht

Ingrediënten

  • 2 Koppen koffie (biologisch)
  • 2 Eetlepels yaconsiroop óf
    Halve eetlepel kokosbloesemsuiker uit onze boodschappenlijst
  • 125 Ml soya-, best of plants- of haverbarista uit onze boodschappenlijst

Bereidingswijze

Zet 2 koppen koffie (sterkte naar wens) en laat deze afkoelen. Giet ze in ijsblokjesvorm en plaats ze minstens 1 dag in de vriezer. Neem 2 grote glazen en verdeel de soya- of haverbarista over de glazen. Roer in elk glas 1 eetlepel yaconsiroop óf een halve eetlepel kokosbloesemsuiker door de barista, verdeel vervolgens de ijsklontjes over de glazen en laat deze smelten of mix alles in een blender.

Tip: Maak meer koffie-ijsblokjes. Zo kun je altijd snel ijskoffie maken!

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl