Zelf gezonde en lekkere granola maken.

Home » Zelf gezonde en lekkere granola maken.

Zelf gezonde en lekkere granola maken

Granola is eigenlijk Muesli/Cruesli, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Waar bij muesli voornamelijk granen de overhand hebben, is dat bij granola anders. Granola bestaat uit zo veel meer, zoals granen,vlokken, pitten,zaden en ook noten. En je kunt er alle kant mee op. Door de yoghurt, plantaardige melk, chiapudding, smoothiebowl of alleen granola met wat fruit naar keuze. Heerlijke met wat warme stukjes appel erdoor. Ideaal gerecht om de herfstige of winterse ochtenden mee te beginnen. Genoeg keuze.

Granola uit de supermarkt

Natuurlijk speelt de voedselindustrie ook in op de trend. De verschillende soorten en smaken granola schieten uit de grond en vullen de schappen. Enige verschil is wel de ingrediënten. Bij velen zijn suikers vernoemd onder diverse schuilnamen zoals o.a. dextrose, sucrose, maltose of maltodextrine en diverse soorten siropen (agavesiroop, rijstsiroop, speltstroop enz.). En laten we de olie niet vergeten waar de granola in gemaakt wordt. We moeten niet vergeten dat plantaardige oliën zoals o.a. zonnebloemolie of sojaolie een ongezonde keuze zijn vanwege de aanwezigheid van Omega-6 en transvetten. Dat maakt je voeding dus een stuk ongezonder.

Omega-6 is op zich niet ongezond, maar deze komt al veelvuldig voor in onze 'gewone' voeding. Hier krijgen wij zo door de dag al genoeg van binnen. Het is de omega-3 die wij zo hard nodig hebben. Geloof me, een overdaad aan Omega-6 schaadt. Onderzoeken hebben het al aangetoond. Dit is dan ook een van de redenen waarom ik mijn noten zelf doe roosteren/branden. Als de voedselindustrie alles zou klaarmaken in bijvoorbeeld kokosolie, zou dat al een hele goede stap zijn voor onze gezondheid. Maar dat is op het moment helaas nog een stap te ver. Maar THUIS kan dat wel. Dan kun je je granola zoeten en roosteren zoals jij dat wilt! En het is werkelijk een peuleschilletje!

Granola maak je zelf!

En hoe! Je kiest gewoon wat je erin wilt gooien. De keuzemogelijkheden zijn eindeloos! Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet. Je begint met de basis: vlokken! Havervlokken zijn hier uitermate geschikt voor, maar je zou ook Boekweitvlokken of eventueel Speltvlokken kunnen gebruiken. En als je ze tegen komt, zijn Roggevlokken ook een prima alternatief! Tarwevlokken kan ook, maar ik persoonlijk ben niet zo blij met de gluten die erin zitten. En mijn buik ook niet ;-).

Vervolgens kies je de pitten en zaden uit. En dan weet je nog niet meer eens wat je moet kiezen: pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, pijnboompitten, sesamzaad. Het kan allemaal. Let op met zonnebloempitten. De zonnebloemolie wordt gemaakt van... De pitten. En daar zit dus wederom de Omega-6 in. Een andere optie om door je granola te doen is bijvoorbeeld gepofte quinoa of gepofte amaranth. Dit zijn zaden afkomstig uit Latijns-Amerika en werkelijk heerlijk!

De derde stap zijn de noten. Voedzaam en vol gezonde vetten die ons lichaam zo goed kan gebruiken. Voor de noten geldt hetzelfde als de pitten, alles kan. Hazelnoten, pecan, amandelen, walnoten, cashewnoten. Pinda's kunnen ook, maar dit is een minder gezonde keuze. Pinda's zijn ook officieel geen noten, maar peulvruchten. Als je noten door je granola doet, gebruik dan de ongebrande en ongezouten versie. Je kunt je granola ook een licht exotisch tintje geven door er kokos-chips of geraspte kokos doorheen te doen.

Last but not least

Maak de granola af met specerijen. Veel gebruikt is de kaneel. Als je Ceylonkaneel neemt, heeft dit ook nog eens een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel. Deze blijft dat een stuk stabieler, waardoor je snaaien en snacken uit de weg gaat. Andere kruiden die ook geschikt zijn voor je granola zijn onder andere: gember, speculaaskruiden, en kardemom.

Als je dan alles wat je lekker vindt en uitgekozen hebt in een kom gedaan hebt, smelt je wat kokosolie. Hier doe je dan 1 theelepel honing bij. Koud geslingerd, zodat alle rauwe en gezonde bestandsdelen er nog in zitten. De gesmolten kokosolie en honing doe je dan bij je granolamix. Goed onder elkaar scheppen. Eventueel kun je ook nog een eetlepel water toevoegen mocht het te droog uitzien. De oven verwarm je voor op 175°C. De mix schep je op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. De granola is klaar zodra deze goudbruin gekleurd is. Dat was bij mij na zo'n 15 min. Laat de granola goed afkoelen. Noten blijven langere tijd warm. Als ze niet goed afkoelen komt de smaak van de noten ook niet goed naar voren. Het is dus belangrijk dat je de granola ruim van te voren maakt, vooraleer je het kunt eten. Dit doe je dus niet 15 minuten voor je ontbijt.

Granola mix

Ik heb zelf natuurlijk eerst granola gemaakt en gewoon gepakt wat ik lekker vond. Op de gok. Per toeval goed gegokt want deze was echt heerlijk! De ingredienten die ik voor mijn granola gebruikt heb waren:

  • 25 gram havervlokken
  • 15 gram pompoenpitten
  • 10 gram chiazaad
  • 1 tl onbewerkte honing
  • 20 gram amandel
  • 25 gram cashewnoten
  • 20 gram kokosolie
  • 10 gram gepofte amaranth
  • 1 el water
  • 1 tl ceylonkaneel

Het huis rook werkelijk heerlijk! Makkelijk, simpel, super lekker en ook voedend. Ik heb het de volgende dag met wat yoghurt en stukjes appel gegeten. Tegen 12 uur begon mijn maag pas weer te rommelen, terwijl dit normaal wat eerder is. Kortom: zeer geslaagd. Met de portie die ik gemaakt heb, kan ik zeker 3 a 4 keer mijn yoghurt garneren. Ik kan het werkelijk iedereen aanbevelen. Ga jij ook overstag?

Gezond boodschappen doen met de How2behealthy app

How2behealthy bij RTLZ

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

Werkwijze: 5 fasen

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl