Gevulde tomaten

Home » Gevulde tomaten

Gevulde tomaten

Tomaten bevatten veel vitamine C, ijzer, zink, kalium, calcium en foliumzuur. Het stofje lycopeen, een belangrijke antioxidant, dat zich bevindt in de smaakvolle rode vrucht geeft de tomaat de rode kleur. Lycopeen kan de huid beschermen tegen zonschade. Wanneer tomaten worden gecombineerd met een goede olie, zoals biologische extra vierge olijfolie, is de werking van lycopeen krachtiger. Dit komt doordat lycopeen makkelijk oplost in olie en het lichaam het dan makkelijker opneemt. Wanneer tomaten worden verwarmd zijn de zelfs nog gezonder. Het lycopeen-gehalte kan dan zelfs tot 8 maal hoger zijn. Een klein nadeel is dat dan het vitamine C gehalte iets afneemt. Verwerk tomaten dus het liefst met wat olie in een salade of verwarm ze kort in een goede olie. Tomaten bevatten het stofje tomatine. Tomatine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in onrijpe tomaten. Teveel tomatine binnenkrijgen kan schadelijk zijn. Rode, rijpe tomaten bevatten geen tomatine. Het is dus verstandig om alleen rijpe tomaten te consumeren!! 

Geschikt voor 4 porties | bijgerecht

Ingrediënten

  • 4 Grote tomaten
  • 2 Sjalotten
  • 4 Kastanje champignons
  • 1 Teentje knoflook
  • 250 Gram verse spinazie
  • 1 Bol Mozzarella uit onze boodschappenlijst
  • Klein scheutje haverroom uit onze boodschappenlijst
  • Beetje Himalayzout en zwarte peper
  • Rijstolie uit onze boodschappenlijst

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het kapje van de tomaten en hol ze voorzichtig uit met een lepeltje. Keer ze om en laat ze even uitlekken op een bord met een stuk keukenpapier. Pers het knoflookteentje, snijd de sjalotten in halve ringetjes en de kastanjechampignons in kleine stukjes. Verhit de olie in een pan en bak kort de ui met knoflook en doe er na 2 minuten de stukjes champignon bij. Voeg als laatste de spinazie toe met wat zout en peper. Als de spinazie is geslonken doe er dan een klein scheutje haverroom bij en roer er goed doorheen. Doe het spinaziemengsel in de tomaten en zet in een ovenschaaltje. Leg op elke tomaat een schijf Mozzarella en zet ze 20 minuten afgedekt in de oven.

Tip: Maak dit recept als hoofdgerecht en serveer met zilvervliesrijst, bruine rijst of een puree van pastinaak of knolselderij.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl