De relatie tussen yoga en een gezonde levensstijl

Home » De relatie tussen yoga en een gezonde levensstijl

De gezondheidsvoordelen van yoga

Wil jij een gezonde levensstijl creëren? Dan mag yoga niet missen in je routine. Je hebt geen ervaring nodig om te beginnen met yoga. Het enige wat je nodig hebt is een yogamat en een plek om een fijne yoga sessie te houden.

Al langere tijd is yoga erg populair wanneer het aankomt op het creëren van meer ontspanning, zowel mentaal als fysiek. Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je sterker worden en tot innerlijke rust komen. De focus is vaak gericht op je ademhaling, wat helpt bij het ontspannen van je spieren. Laten we eens kijken naar de voordelen van yoga op je fysieke en mentale gezondheid.

Fysieke voordelen van yoga

Meer flexibiliteit en sterkere spieren

Tijdens een yoga sessie stretch je regelmatig je spieren. Dit zorgt ervoor dat je spieren flexibeler worden. De kans op blessures wordt zo kleiner en je lichaam wordt steeds bewegelijker. Zeker wanneer je veel zit is het fijn om je spieren flexibel en actief te houden. Je spieren worden bij regelmatige beoefening keer op keer aangesproken waardoor je ook meer spierkracht opbouwt.

Verbeterde lichaamshouding

Yoga daagt je uit om je lichaamshouding te verbeteren. Door de diverse yoga oefeningen wordt je je bewust van je lichaam en houding. De bewegingen die je uitvoert helpen je om meer flexibiliteit in je lichaam te creëren en daarmee ook om een juiste houding aan te nemen.

Een goede bloedcirculatie

Door alle verschillende yoga houdingen die je uitvoert verbetert je bloedcirculatie. Zo helpt een houding waarbij je benen omhoog liggen om de bloedcirculatie in je benen te verbeteren en een houding met een twist helpt weer om de bloedcirculatie naar je organen te stimuleren.

Maakt je leniger

Lenigheid is geen vereiste om yoga te kunnen beoefenen. Ook is lenigheid niet het doel van yoga. Toch is het een bijkomend voordeel wat je kan ervaren door regelmatig yoga te beoefenen. Door de flexibiliteit in je spieren kun je steeds een stapje verder in de houding komen, waardoor je lichaam leniger wordt. In het begin kunnen bepaalde houdingen nog wat lastig zijn, maar met behulp van handige yoga accessoires kun je steeds een stapje verder komen.

Een fijne nachtrust

Heb je behoefte aan een goede nachtrust? Dan is yoga ook de perfecte practice. Yoga helpt namelijk bij het ontspannen van je lichaam en kalmeren van je geest. Met een ontspannen lichaam val je makkelijker in slaap dan wanneer je nog allemaal spanning vasthoudt. De goede nachtrust is daarmee ook een gevolg van de vermindering van angst en piekergedachten die door yoga worden weggenomen.

Mentale voordelen van yoga

Vermindering van stress en spanning

We hebben tegenwoordig allemaal wel eens te maken met stress of spanning. Bij yoga ben je bewust bezig met je lichaam en ademhaling. Dankzij een bewuste ademhaling kun je je lichaam kalmeren en zo ook je stressniveau verlagen.

Een goede concentratie

Door regelmatig yoga te beoefenen kun je je concentratievermogen vergroten. Tijdens het uitvoeren van verschillende houdingen laat je langzaam de (pieker)gedachten los en kom je in contact met je lichaam. Zeker bij uitdagende houdingen heb je geen keuze en kun je bijna niet afdwalen met je gedachten, omdat je alle focus nodig hebt om de houding juist uit te voeren.

Meer zelfcompassie

Tijdens yoga is het niet de bedoeling dat jij jezelf telkens even streng toespreekt. Je maakt juist heel liefdevol contact met je lichaam en je luistert naar de behoeften van je lichaam. Dit bewustzijn helpt je om wat meer begrip te hebben voor jezelf.

Vermindering van negatieve gevoelens

Yoga helpt je om negatieve gevoelens tegen te gaan. Door aanwezig te zijn in het moment creëer je mentale helderheid en verdwijnen negatieve gevoelens naar de achtergrond.

Zorgt voor innerlijke rust

Dankzij een yogales vermindert de ruis in je hoofd en kom je tot innerlijke rust. De afleiding van de buitenwereld valt even weg en je focus is op jezelf en jouw lichaam. Yoga leert je om bewust te zijn van je lichaam en gevoelens, zonder dat deze beoordeeld hoeven te worden. Zo leer je dingen meer te accepteren zoals ze zijn, wat zorgt voor meer rust in je hoofd en lichaam.

Yoga stijlen

De voordelen die je ervaart zijn ook afhankelijk van de yogastijl. Welke yogastijl je beoefent, is volledig afhankelijk van jouw behoeften. Wanneer je verlangt naar ontspanning en rust, kun je denken aan een rustige yogavorm zoals Yin Yoga. Bij Yin Yoga houd je de yogaposes voor langere tijd vast, wat doorwerkt op het bindweefsel. Maar het kan ook dat je juist je uithoudingsvermogen wilt testen tijdens een les Vinyasa Yoga. Deze yogavorm is veel dynamischer en vergt meer spierkracht.

Kortom, yoga draagt op vele manieren bij aan een gezonde levensstijl. Het helpt je fysiek sterker te worden, mentaal weerbaar te worden en zorgt voor een gevoel van diepe ontspanning. Bepaal waar jouw behoefte ligt op dit moment en kijk welke yogavorm hierbij past. Wil je meer weten over yoga, verschillende stijlen en producten die je kunnen ondersteunen bij je yoga practice? Neem dan eens een kijkje op de website van Superyoga.

Ben je How2behealthy klant? Kijk dan in de How2behealthy App voor een 10% kortingscode bij Superyoga!

Gepersonaliseerde gezonde weekmenu's

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

How2behealthy bij RTLZ

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl