Bruin vet, wat is het en waarom gezond?

Home » Bruin vet, wat is het en waarom gezond?

Bruin vet is gezond!

Wat is het?

Bruin vet is gezond vetweefsel dat zich bevindt in ons lichaam. We hebben namelijk twee soorten vetweefsel, wit vet en bruin vet. Het witte vet slaat overtollige calorieën op, terwijl het bruine vet ervoor zorgt dat ons lichaam warm blijft. De naam heeft dit gezonde vet te danken aan het feit dat er zoveel mitochondriën (organellen die functioneren als energiecentrale) in het vet zitten die het een bruine kleur geven.

Wie heeft het?

Dacht men vroeger dat bruin vet alleen bij dieren aanwezig was, is inmiddels aangetoond dat ook wij mensen erover beschikken.

Baby’s hebben veel bruin vet, ongeveer 5% van het lichaamsgewicht.

Bij volwassenen is dit een veel kleiner percentage. De hoeveelheid verschilt wel per persoon maar het bruine vet kan men laten toenemen.

Verhoogd metabolisme

Zoals hierboven reeds vermeld zorgt bruin vet voor een verhoogd metabolisme (energiestofwisseling) als ons lichaam wordt blootgesteld aan kou. Wanneer dit vet actief is zorgt het ervoor dat we rillingen krijgen. De eerder vermelde mitochondriën verbruiken veel vetzuren en glucose zodat er heel veel calorieën worden verbrand. Versnelling van de stofwisseling treedt zo op. En wanneer je meer calorieën verbrandt, zal je ook minder snel aankomen.

Welke mensen hebben het meeste bruin vet?

Het is zo dat slanke mensen over het algemeen het meeste bruin vet hebben. Bij mensen met overgewicht wordt het weinig aangetroffen en bij mensen met obesitas is het nauwelijks te vinden.

De vraag is nu: is bruin vet het gevolg van slank zijn of andersom? Het antwoord ligt ergens in het midden. Wanneer je slank bent ontwikkelt je lichaam bruin vet om zo je lichaam op temperatuur te houden. Slanke mensen zijn ook vaak degenen die sport beoefenen. Het gezonde vet wordt ontwikkeld door sporten/actief bewegen.

Bij afvallen is het de bedoeling om het witte vet te verminderen. Wit vetweefsel maakt dik en is derhalve ongezond. Wanneer het bruine vetweefsel niet wordt geprikkeld neemt het in volume af.

Als je sport of actief beweegt komen er bepaalde hormonen vrij. Het hormoon isirin zorgt ervoor dat witte vetcellen in bruine vetcellen worden omgezet. Heb je het liever warm dan koud dan is sporten uiteraard de beste methode om dit gezonde vet te kweken.

Het is niet mogelijk om het via voeding binnen te krijgen. Gezonde voeding helpt uiteraard wel om een gezond gewicht te krijgen en te houden.

Onderzoeken hebben dus aangetoond dat men bruin vet ontwikkelt wanneer men wordt blootgesteld aan kou en door middel van sporten. Dit gebeurt ook bij het nemen van een koude douche en bij het dragen van weinig of dunnere kleding wanneer het koud is. Zet je verwarming dus ook nooit te hoog.

Het is natuurlijk niet zo dat wanneer je op de bank blijft zitten met weinig kleding en de verwarming uit dat je dan gezond bezig bent. Je zult wel wat bruin vet ontwikkelen maar de kilo’s gaan er op die manier niet vanaf. Dit werkt alleen wanneer je daarnaast gezond eet beweegt.

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl