Bladerdeeg maken met speltmeel

Home » Bladerdeeg maken met speltmeel

Bladerdeeg maken met speltmeel

Bladerdeeg wordt meestal bereid met tarwemeel of bloem. Ietwat gezonder is spelt. Het is een eerlijker graan waarmee niet zoveel is geknoeid. Spelt bevat ook minder fytinezuur dan tarwe. Teveel fytinezuur kan nadelig zijn voor de opname van mineralen. Spelt bevat wel net als tarwe gluten. Het moderne tarwe van tegenwoordig heeft nauwelijks nog voedingswaarde. Het geeft een opgeblazen gevoel en bevat tarwekiem oftewel Wheat Germ Agglutinin (WGA). WGA zou reeds in kleine hoeveelheden voor nadelige gezondheidseffecten kunnen zorgen. Spelt daarentegen bevat geen WGA. Het is om deze redenen een iets betere keuze om bladerdeeg de maken van spelt. Glutenvrije meelsoorten lenen zich helaas niet echt voor het maken van bladerdeeg.

Gezond gebak

Ingrediënten

  • 250 Gram speltmeel
  • 1 Ei
  • 1,5 Eetlepel rijstolie of olijfolie
  • 1,25 Dl lauw water
  • Snufje zout (optioneel)

Bereidingswijze

Zeef het meel boven een beslagkom en maak een kuiltje in het midden. Gier er het water in, de olie en breek er het ei in en voeg evt. een snufje zout toe. Meng dit voorzichtig met een lepel. Het deeg is wat kleverig. Leg het bijvoorbeeld op een schone broodplank en kneed het stevig totdat het mooi glad is. Strooi op de broodplank een beetje meel, leg het deeg erop en smeer in met een beetje olie. Laat het een half uur op kamertemperatuur rusten. Het deeg is nu klaar voor gebruik.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl